Overslaan en naar de inhoud gaan

CEO's zien 2003 vol vertrouwen tegemoet

Ondanks de problemen die 2002 kenmerkten - de strijd tegen het terrorisme, de aanhoudende economische teruggang en de boekhoudschandalen -…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Dit is slechts één van de uitkomsten van het zesde Global CEO Survey, het onderzoek dat PricewaterhouseCoopers jaarlijks wereldwijd onder topondernemers uitvoert en waarvoor ca. 1000 bestuurders uit Europa, Azië en Noord-, Midden- en Zuid-Amerika werden geïnterviewd. De resultaten van het onderzoek werden vandaag bekendgemaakt op de jaarvergadering van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

related partner content for mobile comes here

CEO's zien het jaar 2003 vol vertrouwen tegemoet. Dit optimisme vloeit waarschijnlijk voort uit het feit dat bedrijven zich kunnen aanpassen aan de huidige moeilijke omstandigheden, stelt Jos Nijhuis, voorzitter van de Nederlandse PricewaterhouseCoopers organisatie. Het onderzoek wijst uit dat topbestuurders nieuwe kansen in de markt zien en dat zij zich zodanig hebben gepositioneerd, dat deze groeimogelijkheden ook daadwerkelijk kunnen worden benut.

De meeste ondervraagde CEO's gaven aan dat ze hun eigen bedrijf zeer goede kansen toedichten om te groeien, waarbij 85% zichzelf goed gepositioneerd vond. 11% antwoordde met weet niet, terwijl slechts 4% van de ondervraagden aangaf niet voorbereid te zijn op bedrijfsgroei. Daarnaast zei 58% van de ondervraagden te verwachten de winstdoelstellingen te zullen evenaren, terwijl 31% meende deze zelfs te kunnen overtreffen. Een kwart van de CEO's ziet innovatie als het belangrijkste middel om dit te bereiken.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat CEO's vertrouwen hebben in het terugwinnen van het publieke vertrouwen. 72% van de bestuurders meent zelfs dat het publieke vertrouwen in hun bedrijf niet is afgenomen, terwijl ze aangeven dat dit wel geldt voor andere grote ondernemingen, accountants en marktanalisten in hun eigen land, evenals voor de kapitaalmarkten in het algemeen. Deze uitslag duidt erop dat de CEO's wellicht kritischer moeten zijn ten aanzien van hun eigen bedrijf.

CEO's doen echter wel pogingen om het publieke vertrouwen te herwinnen en zijn proactief bezig met de hervorming van de corporate governance-structuur van het eigen bedrijf. Op de vraag naar de maatregelen die zijn genomen om het vertrouwen te herstellen, antwoordde 63% van de CEO's dat de procedures op het gebied van risicomanagement zijn verbeterd. Het antwoord dat met 43% als tweede uit de bus kwam, betrof nieuwe interne procedures. Dit strookt met de maatregelen om de risicos te verminderen.

Hoewel de CEO's optimistisch zijn over de groeimogelijkheden, zijn ze zich terdege bewust van mogelijke onzekere factoren, aldus Nijhuis. 48% Beschouwt terrorisme en oorlog dan ook als een aanzienlijke of zelfs een van de grootste bedreigingen voor groei. Een even groot percentage (49%) ziet overregulering als een vergelijkbare bedreiging. Dit onderscheid is iets duidelijker bij de Europese CEO's, die overregulering als een grotere bedreiging zien dan een terroristische aanslag.

Ook de overheid wordt gezien als een remmende factor voor groei. Bijna de helft van de ondervraagde CEO's is van mening dat de overheid geen oor heeft voor de behoeften van het bedrijfsleven. 46% Vindt dat de politieke leiders de afgelopen twee jaar steeds minder aandacht hadden voor onderwerpen die het bedrijfsleven bezig hielden; slechts 32% is het hiermee oneens. Vergeleken met een jaar geleden is 45% het oneens met de stelling dat de verhoudingen tussen het bedrijfsleven en de overheid steeds moeizamer worden, terwijl 35% het daarmee eens is.

Ondanks de talrijke onzekere factoren voeren CEO's veranderingen door, willen ze hun bedrijf laten groeien en realiseren ze hun doelstellingen. Dit zal hopelijk binnen afzienbare tijd leiden tot economisch herstel, aldus Nijhuis.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in