
Informatie over vet, suiker, zout en calorieën moet voortaan op de voorkant van verpakte voeding. De letters moeten ook minstens 3 millimeter groot zijn. De Europese Commissie heeft dat vorige week voorgesteld aan het Europees Parlement en de EU-landen.
'De informatie is nu te vaak onleesbaar klein en weggestopt op de achterkant of zijkant van verpakkingen', vindt Europees Commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid).
Vacatures
Communicatiemedewerker
AVROTROSProduct Marketing Manager EMEA
Legrand AV Netherlands BVOnline Advertising Consultant (NL)
VONQDoel is dat consumenten dankzij de informatie niet te veel vet, suiker of zout eten. Nu is één op de vier Europeanen te zwaar. De gegevens moeten ook bruikbaar zijn voor mensen met een dieet, zoals suikerzieken of mensen met een hoge bloeddruk.
Veel consumenten raken in verwarring door de cijfers en verschillende systemen over voedingswaarden. De ene fabrikant duidt de ingrediënten aan in grammen, de andere als percentage van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
De Europese Commissie wil meer eenheid brengen in alle manieren om de gegevens te presenteren. Ze laat aan bedrijven en EU-landen over hoe ze de informatie presenteren, bijvoorbeeld met kleuren of staafdiagrammen.
De Consumentenbond vindt dat het voorstel niet ver genoeg gaat. De bond wil een EU-plicht tot groene, oranje en rode bolletjes die aangegeven of een product veel of weinig vet, calorieën, suiker en zout bevat. 'In Engeland wordt dit verkeerslichtsysteem door een aantal producenten al met succes toegepast', aldus de bond. 'Het stoplichtsysteem biedt consumenten in één oogopslag duidelijkheid. Hoe meer groene bolletjes, hoe gezonder.'
Kyprianou ziet verplichte kleurtjes echter niet zitten. 'Te simpel', zei hij. 'Je zou de indruk krijgen dat Brussel voorschrijft wat je moet eten. Dat gaat te ver.'
De Europese voedingsmiddelenindustrie heeft meteen boos gereageerd op de voorstellen van de Europese Commissie. 'Dit is onwerkbaar', aldus de Europese organisatie van bedrijven uit de voedsel- en drankindustrie (CIAA).
Kyprianou heeft na veel druk vanuit de drankenindustrie besloten dat de regels alleen van toepassing moeten zijn op etenswaren. Hij wil later met regels voor bier, wijn en gedestilleerd komen, zo zei hij vorige week. Fabrikanten van alcoholhoudende frisdrank moeten wel op het etiket aan de voorkant van hun flesjes zetten wat de energiewaarde van de drank is.
De voedingsmiddelenindustrie toont zich strijdbaar: 'Onderzoek toont aan dat consumenten eenvoudige informatie willen. Dit voorstel negeert deze behoefte volledig en mist elke flexibiliteit voor kleinere etiketten en kleinere verpakkingen', zegt de CIAA.Het voorstel komt waarschijnlijk volgend jaar ter stemming in het parlement en de EU-landen. Invoering duurt dan nog minstens een jaar.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee