#AIA13 Concept van de week - SynerScope: data-analyse voor mensen uit de business
Het begon met de vraag die Jan-Kees Buenen zichzelf in 2007 stelde. “Ik was manager van een groot accountteam. Ik merkte dat het heel moeilijk was om alle klantcontacten goed te volgen. Hierdoor kreeg ik sterk de behoefte om een tool te ontwikkelen waarmee je de dynamiek en de statistieken van netwerken kunt bekijken. Klassieke CRM-systemen kunnen dat niet.” Inmiddels is Jan-Kees CEO van SynerScope. De CSO, Danny Holten, legde met zijn onderzoek het fundament onder SynerScope. Gecombineerd met het zakelijk inzicht van Jan-Kees sprong het bedrijf in januari 2011 uit de startblokken.
Computers trainen
SynerScope is een systeem om relaties in een netwerk in beeld te brengen. Jan-Kees legt uit: “Netwerken hebben de neiging om een bepaald patroon te ontwikkelen. Wij kunnen die patronen heel snel zichtbaar maken door ze visueel te presenteren. In feite hebben we onze computers geleerd om patronen te tekenen. Wij mensen zien heel snel wanneer het patroon onderbroken wordt, bijvoorbeeld dat er aan een boom één geel blad hangt terwijl de rest groen is. Een computer moet je erop trainen dat dit vreemd is.”
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaAccountmanager
Spotta
Fraude-opsporing
De software van SynerScope kan onder andere gebruikt worden om fraude op te sporen en te bestrijden. Als voorbeeld noemt Jan-Kees verzekeringsfraude. “Bij claims verwacht je aan de kant van mensen die de claim indienen dat ze elkaar niet kennen, dus niet in elkaars netwerk zitten. SynerScope spoort verdachte patronen op tussen claims of personen. Door de netwerkactiviteiten in kaart te brengen kan fraude snel voorspeld en vastgesteld worden”, aldus Jan-Kees.
Privacy
Loopt SynerScope op deze manier niet tegen privacy-issues aan? Jan-Kees: “Dat hangt van de gegevens af. Je zit uiteindelijk eerst alleen naar abstracte patronen te kijken, die jou vertellen of er iets vreemds zit in de groep objecten, meer zie je nog niet. Pas als je een erg vreemd patroon ziet, kun je er voor gaan kiezen om identifiers in te zetten. Op deze manier kan SynerScope uiteindelijk ook de privacy gaan beschermen.”
Concurrentie
Meerdere bedrijven houden zich bezig met netwerkanalyses. Wat heeft SynerScope van hen te duchten? “Als ik de groep concurrenten beschouw, zie ik dat ze allemaal werken met een kleine objecthoeveelheid op het scherm. Met SynerScope kun je drieduizend keer zo veel data zien dan je gewend bent. We hoeven verder niet met zware algoritmes te werken, die vaak niet geheel feilloos zijn bovendien”, zegt Jan-Kees.
Trots
Inmiddels heeft SynerScope klanten in zowel Nederland, Groot-Brittannië als de VS. En ze hebben al diverse grote organisaties geholpen om de data beter te begrijpen. Onlangs hebben ze de ‘best visualization award’ gewonnen in de D4Dchallenge én ze zijn een van de finalisten voor de Accenture Innovation Awards. Het gaat dus goed met SynerScope, maar waar zijn ze nu zelf het meest trots op? “Vooral op de snelheid waarmee we samen met de klant tot een analyse kunnen komen. Als er ’s ochtends om half elf een bestand binnenkomt met ontzettend veel data, zijn we diezelfde middag nog klaar met analyseren. Ik geloof niet dat veel anderen dit ons na kunnen doen”, aldus Jan-Kees.
Elke week bespreek ik op Molblog een opvallend concept dat zich heeft ingeschreven. Of deze kanshebber werkelijk een Tulp in de wacht weet te slepen, is uiteraard aan de jury. SynerScope is één van de acht finalisten voor de Blauwe Tulp binnen de categorie Communications, Media & Technology, waarvan de finalist op 8 november tijdens de Accenture Innovation Experience bekend wordt gemaakt. Kijk voor meer informatie op www.innovation-awards.nl
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid