Primark: noodkreet-labels zijn een hoax
‘Forced to work exhausting hours’:
Toen Rebecca Gallagher uit Swansea haar 12 euro-jurkje van Primark wilde wassen, las ze tot haar grote verbazing en schrik een noodkreet op het label: ‘Gedwongen uitputtende uren te werken’. De verontruste Britse belde nog met Primark, maar naar eigen zeggen werd na 15 minuten wachten de verbinding verbroken.
Vacatures
Accountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaSOS SOS
Er doken later nog twee labels op uit Primark-winkels met even indringende teksten. Op de een, die donderdag ook in Swansea werd aangetroffen, stond: degrading sweatshop conditions, ofwel ‘vernederende sweatshop omstandigheden’.
Het derde label had een SOS SOS als kop, met daarbij de tekst in het Chinees: ‘Wij zijn gevangenen van de Hubei Xiangna Prison, en werken al lange tijd aan kledinglijnen voor de export. We werken 15 uur per dag en ons eten zou nog niet aan honden of varkens worden gevoerd. We werken zo hard als ossen.’
Onderzoek
De bizarre labels werden direct opgepikt door de pers, en in verband gebracht met de slechte omstandigheden waarin werknemers in de kledingindustrie in landen als Bangladesh, China en India hun werk moeten doen.
Primarks reactie was dat het onderzoek zou houden naar de herkomst van de labels van de kleding, die naar nu blijkt in 2013 in Swansea is verkocht, aldus Primark. Vrijdagmiddag heeft het laten weten dat de labels meer dan waarschijnlijk niet echt zijn. Een woordvoerder van de keten stelt dat het onderzoek naar de labels laat zien dat ze ‘duidelijk van dezelfde bron afkomstig zijn, ondanks het feit dat ze de kleding gemaakt is door verschillende leveranciers, in verschillende landen, op verschillende continenten, een in Roemenië en de ander in India, duizenden mijlen uit elkaar’.
Herkomst?
Wie de etiketten dan wel in de kleding heeft genaaid, is nog de vraag. De woordvoerder had wel een hint: 'Het is meer dan toeval dat er in 2013 in Swansea een tentoonstelling van dezelfde soort labels was. Bezoekers werden aangemoedigd om in kleding deze etiketten te naaien met vergelijkbare zinnen erop, en die er hetzelfde uitzagen als de hoax-etiketten.'
Naar het derde etiket wordt nog onderzoek verricht.
Discussie
Ondanks het feit dat de etiketten volgens Primark fake zijn, is er wel een discussie gestart in Engeland en ook in Nederland over de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie en de lage prijzen die concerns als Primark hanteren. Die moeten wel tot misstanden leiden. Degene die de etiketten erin heeft genaaid, ongeacht de plaats waar dat gebeurd is, heeft zijn of haar doel bereikt.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid