Overslaan en naar de inhoud gaan

Merkallianties zijn van alle tijden

Merkallianties staan met het succes van Senseo (Philips en Douwe Egberts) en Beertender (Heineken en Krups) opnieuw in de belangstelling.…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De analyse van de TU Delft is terug te vinden in het februarinummer van het Tijdschrift voor Marketing, dat deze week verschijnt. Uit de analyse blijkt dat het hoogtepunt van de merkalliantie in de jaren vijftig en zestig lag, daarna zette een dalende lijn in. Het dieptepunt voor merkallianties was eind jaren tachtig begin jaren negentig. Daarna is er weer een voorzichtige groei van het aantal allianties.

related partner content for mobile comes here

De TU Delft heeft naar alle jaargangen van Libelle gekeken sinds 1945. Van iedere jaargang zijn 13 edities onderzocht op advertenties waarin meer dan één merk werd genoemd.
Daaruit blijkt dat het aantal merkallianties meegroeit met de ontwikkeling van de Nederlandse consumptiemaatschappij en dat er verschillende vormen van samenwerking zijn.

De vier meest voorkomende vormen zijn:

1. Aanbeveling van het ene merk door het andere merk in een reclame. De autoriteit van een merk op een bepaald gebied wordt daarbij overgedragen aan het andere merk. Een voorbeeld is Renault die Elf aanbeveelt als beste olie voor de motoren van zijn auto’s.

2. Promotionele samenwerking tussen twee merken, meestal in de vorm van een gezamenlijke spaaractie. Een voorbeeld hiervan zijn de zegels van Douwe Egberts waarmee je kan sparen voor een Oilily-servies, een Krups-espressoapparaat, et cetera.

3. Merkproducten waarbinnen een bepaald onderdeel een eigen merk heeft. Dit wordt ingredient branding genoemd. Een van de meest bekende voorbeelden is ‘Intel Inside’ bij personal computers.

4. Twee merken ontwikkelen samen een nieuw product. Deze vorm staat bekend als co-branding. In vergelijking tot ingredient branding is het bij co-branding moeilijker om te scheiden wie de eindverantwoordelijke is voor het product. Beertender en Senseo vallen hieronder.

Het gehele verhaal is te lezen in het Tijdschrift voor Marketing van februari.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in