Overslaan en naar de inhoud gaan

Vooral veel kamervragen over programma's PO

Kamerleden stellen eerder vragen over de programma's van de Publieke Omroep dan over het bestel zelf.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Minstens 90 vragen stelden de leden van de Tweede Kamer in de afgelopen drie jaar aan minister Plasterk over de PO, meldt NRC Handelsblad. Er werden wel vragen gesteld over structurele zaken als de hoge salarissen van presentatoren, de financiële problemen van omroep Llink en de positie van de Ster, maar meer dan de helft ging over programma’s. Er zaten vragen bij als waarom verdwijnt de soap ONM en waarom wordt Sesamstraat niet een uur later uitgezonden.
Bij de omroepen hekelt men de inmenging van Den Haag. 'Je ziet een overvloed aan onbenullige vragen over programma’s', zegt Avro-directeur Willemijn Maas. 'En daarmee gaan politici hun boekje te buiten.' Gerard Timmer, directeur tv van de Nederlandse Publieke Omroep: 'De politiek stelt de kaders vast en moet zich er daarna niet meer mee bemoeien. Dat is ook gevaarlijk. Nu gaat het nog om drama of een spelletje, maar wat als de politiek zich mengt in onderzoeksjournalistiek die haar onwelgevallig is?'
Kamerleden Joop Atsma (CDA) en Martin Bosma (PVV) zijn het daar niet meer eens, omdat de programma’s worden gemaakt met belastinggeld. Bosma: 'Ik controleer of de Mediawet wordt nageleefd waarin staat dat alle stromingen vertegenwoordigd moeten zijn.' Atsma zegt dat het gaat om 'systeembewaking'.
Kamerleden Martijn van Dam (PvdA) en Johan Remkes (VVD) begrijpen de kritiek vanuit Hilversum wel. Remkes vindt dat de politiek zich verre moet houden van de Hilversumse programmering. 'Bij sommige collega’s lijkt de notie te ontbreken dat er ook een knop op de televisie zit.' Van Dam noemt de voortdurende kritiek van rechtse partijen op de 'linkse staatsomroep' gevaarlijk. 'Rechtse partijen hollen op deze manier een belangrijke pijler van de democratie uit.'

related partner content for mobile comes here

Bron: NRC Handelsblad (Jan Benjamin en Mirjam Keunen).

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in