Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijke Nederlanders negatief over goede doelen

Rijke Nederlanders zijn slecht te spreken over de goededoelensector in Nederland. Ze vinden de sector moeilijk te begrijpen, niet…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Philian hield interviews met twintig Nederlanders die meer dan 5 miljoen euro bezitten. Het onderzoek werd gesponsord door onder meer het Prins Bernhard Cultuurfonds en kreeg steun van de werkgroep Filantropische Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam.

related partner content for mobile comes here

Onafhankelijke keurmerken, zoals het CBF-Keur, overtuigen veel filantropen er niet van dat hun gift goed wordt besteed. Ze vinden de fondsenwerving te opdringerig en te commercieel. Het negatieve beeld houdt vooral verband met berichten in de media of met kritiek van hun vrienden en netwerken. Slechts twee ondervonden zelf dat hun donatie op onjuiste wijze werd besteed. Ondanks het wantrouwen in de sector is niemand gestopt met zijn filantropische activiteiten, constateerden de onderzoekers.

Vermogenden zouden willen meer geven als ze meer tijd of geld zouden hebben. Ook willen ze graag hulp bij het plannen, monitoren en evalueren van donaties en het vinden van betrouwbare partners. Vier ondervraagden doneren een gemiddeld bedrag tussen de 100.000 en 500.000 euro per jaar. Nog eens vier geven tussen de 500.000 en 1 miljoen euro en één doneert meer dan 1 miljoen euro per jaar. Bij de anderen liggen de schenkingen onder de 100.000 euro. Een respondent wil het niet zeggen.

Er is al eerder onderzoek gedaan naar liefdadigheid in Nederland, maar er was weinig bekend over de specifieke activiteiten van Nederlandse vermogende particulieren. In april dit jaar heeft de Vrije Universiteit voor het eerst een verkennend onderzoek gedaan naar grote giften. De resultaten wezen uit dat rijken vaker doneren en hogere bedragen geven dan de gemiddelde Nederlander, bijna tien keer zo veel (2275 euro versus 239 euro). De interviews van Philian bouwen voort op dit onderzoek. (ANP)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in