Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nederlander waardeert sponsor die ingrijpt'

Onderzoeksbureau MarketResponse deed onderzoek naar het effect van negatieve publiciteit van een sportevenement op de sponsors van het…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Onderzoeksbureau deed onderzoek naar het effect van negatieve publiciteit van een sportevenement op de sponsors van het evenement of de deelnemende teams/atleten.

related partner content for mobile comes here

Het onderzoek onder ruim 400 Nederlanders geeft aan dat één derde van de respondenten een negatiever beeld krijgt van een sponsor, wanneer deze een team/atleet sponsort die verdacht wordt van het gebruik van stimulerende middelen. Ruim 25 procent van de respondenten geeft aan minder diensten/producten af te nemen als geconstateerd is dat het team/ de atleet stimulerende middelen gebruikt heeft.

De reactie van de sponsor op deze constatering is van groot belang voor het imago van de sponsor. Zo geeft 40 procent van de respondenten aan geen producten meer van de sponsor af te nemen, wanneer de sponsor na constatering geen actie onderneemt. Over het algemeen vindt men dat een sponsor zich moet terugtrekken. Dit werd door 21 procent van de respondenten spontaan genoemd.

Andere acties voor de sponsor om te reageren zijn: de atleet waar het gebruik geconstateerd is ontslaan, niet het gehele team uit het evenement halen maar alleen de desbetreffende atleet en onderzoeken of de constatering juist is/duidelijke bewijzen vergaren.

Geen Stimulerende middelen
MarketResponse concludeert verder dat er verdeelde meningen zijn over de verantwoordelijkheid die een sponsor draagt. Bijna de helft (45 procent) is van mening dat een sponsor moet toezien dat een team/atleet geen stimulerende middelen gebruikt. Als het gebruik van stimulerende middelen wordt geconstateerd bij een team/atleet vindt driekwart dat er geen blaam toe te kennen is aan de sponsor.

Qua organisatie van het sportevenement is 70 procent van mening dat sponsors zich moeten beperken tot alleen de financiële bijdrage. Bijna driekwart van de respondenten geeft dan ook aan dat sponsors geen zeggenschap moeten hebben binnen de organisatie van het sportevenement.

Nederlanders staan echter positief ten opzichte van bedrijven die grote internationale sportevenementen sponsoren. Maar liefst vier op de vijf respondenten vindt het goed dat bedrijven sportevenementen sponsoren. Daarnaast geeft ruim 30 procent van de respondenten aan, de voorkeur te geven aan organisaties die grote sportevenementen sponsoren. Een belangrijk argument waarom bedrijven de voorkeur krijgen is dat een organisatie hiermee betrokkenheid toont aan de maatschappij.

MarketResponse heeft tijdens het onderzoek wel een onderverdeling gemaakt tussen Nederlanders die de Tour de France volgden en niet volgden. De trend hierin is dat de Nederlanders die de Tour de France volgen de sponsors meer in bescherming nemen, men krijgt minder snel een negatiever beeld en zal niet minder producten afnemen.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in