Overslaan en naar de inhoud gaan

Mobiel meet geluk tijdens vakantie

Kinderen die op vakantie gaan voelen zich tijdens de vakantie gelukkiger dan kinderen die thuisblijven. Dit blijkt uit een onderzoek van de…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Er werden geen vragenlijsten of interviews toegepast, zoals meestal gebeurt, maar de onderzoekers maakten gebruik van mobiele telefoons. Hiermee is het geluksgevoel in de zomervakantieperiode van meer dan 200 kinderen en jongeren in de leeftijd van 11-18 jaar real-time onderzocht.
Deze nieuwe wijze van onderzoek doen, heet experience sampling. Mobiele telefonie maakt het mogelijk om veranderende emoties, zoals het ervaren van geluk door de tijd heen, te onderzoeken. De kinderen ontvingen gedurende drie weken driemaal per dag een SMS-bericht, waarbij gevraagd werd naar hun geluksgevoel (rapportcijfer van 1 tot 10).

related partner content for mobile comes here

Het onderzoek bevestigt deels de verwachtingen, namelijk dat kinderen tijdelijk gelukkiger worden van op vakantie gaan. Toch leverde het onderzoek interessante inzichten op. Uit huisgeplaatste kinderen beoordeelden hun geluksgevoel tijdens de vakantie met gemiddeld een 8.2, terwijl het geluksgevoel bleef steken op een 7 voor kinderen die niet op vakantie gingen.Deze gelukstoename is veel groter dan bij de groep thuiswonenden kinderen. Zij beoordeelden hun geluksgevoel tijdens de vakantie gemiddeld met een 7.4 terwijl kinderen die niet op vakantie gingen hun geluksgevoel met een 7.2 beoordeelden.

Dr. Wido Oerlemans en Prof. Dr. Ruut Veenhoven, beiden verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, probeerden met dit onderzoek een nieuwe techniek uit om het geluksgevoel te meten bij adolescenten. De mobiele telefonieoptie sluit goed aan bij doelgroepen voor wie het beantwoorden van een simpele gevoelsvraag (Hoe gelukkig voel je je op dit moment?) gemakkelijker is dan het invullen van een abstracte vragenlijst met stellingen.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Fonds Kinderhulp, met ondersteuning van telecomaanbieder Nemesys, die de mobiele telefoons beschikbaar stelde.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in