Overslaan en naar de inhoud gaan

Marketeers: 'To Pinterest Or Not To Pinterest?'

Slechts 3 procent van de Nederlandse internetgebruikers bezoekt regelmatig Pinterest. Waarom is het dan toch een interessant platform voor…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Recentelijk heb ik een gepubliceerd over hoe consumenten in West-Europese landen verschillen op het gebied van adoptie en gebruik van technologie. Kijkend naar sociale netwerken zien we dat Facebook en YouTube in al deze landen de duidelijke koplopers zijn, gevolgd door Google en Twitter. Forrester&;s ® data voor Nederland laat zien dat Facebook-adoptie met 66 procent zelfs voorloopt op het Europese gemiddelde (zie de infographic beneden). We zien hetzelfde patroon in het merendeel van de markten waar we onderzoek doen, zoals de Verenigde Staten, dus deze cijfers waren niet erg verrassend.

related partner content for mobile comes here

Echter, is voor mij een interessante uitzondering. De data laat namelijk zien dat slechts weinig Europeanen Pinterest gebruiken. En deze trend geldt ook voor Nederland, waar slechts 3 procent van de internetgebruikers aangeeft minimaal één keer per maand Pinterest te bezoeken. Ter vergelijking: dit is 18 procent in Amerika. 

Er zijn meerdere redenen waarom adoptie van Pinterest achterblijft in Europa:

Allereerst heeft Pinterest tot nog toe weinig geinvesteerd in een wereldwijde uitbreiding, met uitzondering van het aannemen van een .

Daarnaast heeft Pinterest zijn zaakjes niet op orde in Europa. Niet alleen heeft het sociale netwerk op dit moment juridische met de Pinterestnaam en het -logo, ook heeft het (nog) geen lokale urls zoals pinterest.co.uk of pinterest.nl vastgelegd.

Afgezien van de organisatorische uitdagingen, zou een verschil in cultuur wel eens een extra belemmering voor groei kunnen zijn. Recent onderzoek in onze Britse toont aan dat Britse Pinterestgebruikers niet overtuigd zijn van het nut van ‘pinnen’. Allereerst geven ze aan dat ze vaak door de bomen het bos niet meer zien wanneer ze gebruik maken van Pinterest. En op de vraag of ze zelf wel eens iets uploaden, geven ze aan dat dit al snel voelt as ‘unneccessary bragging’ – oftewel ‘bescheidenheid siert de mens’.

Harde kern
Dit alles betekent natuurlijk niet dat Nederlandse marketers helemaal geen aandacht aan Pinterest hoeven te besteden. Voor sommige bedrijven is Pinterest juist een heel interessant platform, met name omdat de harde kern van gebruikers een enorme betrokkenheid laat zien. In de Verenigde Staten heeft Pinterest een voor e-commerce dan alle andere sociale netwerken. Een van in Nederland laat hier dezelfde trend zien.

Het bijzondere van Pinterest is dat het allemaal draait om het product, waardoor gebruikers veel makkelijker doorklikken naar de website van een merk. Met name jonge vrouwen gebruiken Pinterest als een moodboard voor hun idealen, dromen en ideeen. Kijk maar naar de enorme hoeveelheid boards die er zijn voor ... Maar ook alledaagse bedrijven als en hebben een indrukwekkend aantal boards.

Pinterest kan -voor de juiste doelgroep- een heel interessant platform zijn voor marketeers. Maar, zoals m&;n collega Nate Elliott in een zegt: &;Engagement is a tactic, not a metric&;. En dat geldt zeker voor Pinterest: de gebruiker bepaalt wat zij wil laten zien. Maak het makkelijk om producten op je website te pinnen, en zorg vooral voor hele mooie fotos.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in