Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongeren: online nieuws over 20 jaar nummer 1

Jongeren denken over twintig jaar hun nieuws vooral online te halen. Tv komt dan op een tweede plaats.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De krant en de radio spelen in de ogen van jongeren nog maar een marginale rol in de toekomst. Dit blijkt uit onderzoek van TNS Nipo, naar aanleiding van het 50-jarig jubileum van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren dat vrijdag werd gevierd.

related partner content for mobile comes here

Het bureau ondervroeg eerder deze maand 1491 personen van 13 jaar en ouder. Van de respondenten zegt 87 pct van de 13- tot 65-jarigen nieuws (ook) via de tv tot zich te nemen, 65 pct noemt het internet. 'Over twintig jaar zouden de rollen wel eens omgekeerd kunnen zijn', constateert TNS Nipo. '80 Pct denkt in 2029 zijn nieuws online te halen en 72 procent (ook) van tv. De krant gaat nog meer inleveren: van 59 pct naar 37 pct.'

Binnen de bevolkingsgroep ‘jongeren’ is er nog een groot verschil in gebruik en beleving van nieuwsmedia. Zo vindt een groot deel van de tieners dat je een ‘beetje dom bent als je betaalt voor nieuws’ (41eens, 38 pct oneens). Een opvatting die onder de twintigers niet sterk leeft en naarmate men ouder is, zo goed als geen steun krijgt.

Voor tieners is een gratis krant net zo goed als een betaalde krant (71 pct eens, 16 pct oneens). Hierin vinden ze alleen de 70-plussers tegenover zich (42 pct eens, 50 pct oneens). Internet is een vertrouwd en betrouwbaar medium voor jongeren, al zijn het vooral de twintigers en dertigers die veel nieuws van internet halen. Geen enkele leeftijdsgroep vindt dat ‘internetnieuws’ eerst moet worden bevestigd door de ‘officiële media’ voor het geloofwaardig wordt. Tegelijkertijd is het niet zo dat men meer vertrouwen heeft in de burgerjournalistiek dan in de ‘echte journalistiek’. Ook de jongeren vinden dat niet.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in