Overslaan en naar de inhoud gaan

‘E-voting leidt niet tot hogere opkomst’

Internetstemmen leidt niet tot hogere opkomst. Dat blijkt uit promotieonderzoek van communicatiewetenschapper Anne-Marie Oostveen (UvA).
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Voor haar onderzoek ‘Context Matters. A Social Informatics Perspective on the Design and Implications of Large-Scale e-Government Systems’ analyseerde Anne-Marie Oostveen het ontwerp en de effecten van twee grootschalige elektronische overheidstoepassingen. Een van de vragen daarbij was hoe de grootschalige e-overheidssystemen worden ontwikkeld en hoe gebruikers aan het ontwerp kunnen deelnemen. Omdat burgers noodgedwongen gebruik moeten maken van de aangeboden e-overheidssystemen is het belangrijk dat zij al in een vroeg stadium inspraak hebben op het ontwerp. Oostveen richtte zich ook op de effecten van elektronische stemsystemen.

related partner content for mobile comes here

Veldexperimenten tonen aan dat e-voting van invloed is op het stemgedrag van mensen. Verder leidt internetstemmen niet tot een hogere opkomst bij verkiezingen, zoals vaak voorspeld wordt door politici. Het is volgens Oostveen daarom een vergissing om ICT-oplossingen te zoeken voor problemen die grotendeels sociaal zijn, namelijk afnemend vertrouwen in politici resulterend in een lagere opkomst. Door de digitale tweedeling is er een risico dat grote groepen mensen worden buitengesloten van deelname aan de verkiezingen als traditionele stemmethoden volledig worden vervangen door internetstemmen. Stemmen buiten de gecontroleerde en afgeschermde omgeving van het stemhokje kan leiden tot dwang of tot de handel in stemmen. Dit is volgens de onderzoekster een ander argument om parallelle traditionele systemen te blijven gebruiken, of om internetstemmen

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in