Overslaan en naar de inhoud gaan

WWDC – Een andere Apple

[door Arthur Stobbelaar] De beleving van 1 week WWDC
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Een Apple-conferentie bijwonen stond al lange tijd bovenaan mijn wensenlijstje. En nu was het zover: ik stond in een lange rij voor dé grote Keynote van Apple’s Worldwide Developers Conference (oftewel ‘Dub-Dub’, als je een echte Apple snob bent).

related partner content for mobile comes here

Het is 4 uur ’s ochtends en warm is anders. Maar wij Apple-nerds hebben ons er bij neergelegd: zo vroeg in de rij staan is “normaal”. Er heerst saamhorigheid, en uiteindelijk speculeert iedereen over welke aankondigingen ons te wachten staan. Wat wordt het volgende grote ding? Mac OS Yosemite staat natuurlijk op het programma (duhhuh!), net als iOS 8. Maar wat nog meer?!

De Duitser naast me vertelt dat hij graag extensions en communicatie tussen apps wil. De Amerikaan die bij ons staat begint te lachen en snuift: “Apple zou dat echt NOOIT doen, want ze willen controle houden.” De Duitser geeft aan dat hem dat geen bal kan schelen. Daarop lacht de Amerikaan nóg harder en benadrukt nogmaals dat dit een droom is, en geen realiteit zal worden…

Hadden we toen maar de kennis die we tijdens WWDC op zouden doen. Want dit jaar was anders, héél anders dan andere jaren. Voor diegenen die het niet hebben gevolgd, hieronder een kleine opsomming van wat Apple heeft aangekondigd:

  • Mac OS Yosemite: compleet redesign.
  • iOS 8: betere notificaties, snellere toegang tot apps, betere Siri.
  • Telefoontjes die je op je Mac kunt opnemen.
  • Handoff: zorgeloze workflow tussen je apps op verschillende devices.
  • Family Sharing: je kunt nu tussen familieleden gemakkelijk content delen, zoals apps, muziek en films.
  • Extended widgets: apps kunnen nu ook een plekje innemen in je Notification Center.
  • Extensions: integratie van apps door je gehele iOS systeem heen.
  • HealthKit: al je gezondheidsmetingen op één handige plek.
  • HomeKit: verbind al je smart home devices met je iOS en configureer ze naar je eigen behoeften.
  • CloudKit: een gratis Cloud oplossing door Apple aangeboden voor alle apps.
  • TouchID keychain authentication: gebruik je vingerafdruk voor alle apps ter authenticatie.
  • iCloud Drive: Dropbox-variant voor op de Mac en iOS.
  • Custom keyboards op iOS.
  • Metal: compleet nieuw framework voor je grafische kaart (voornamelijk voor games).
  • Swift: compleet nieuwe taal om apps in te kunnen schrijven.
  • In totaal 4000 nieuwe API&;s.

Terwijl ik dit stuk schrijf, blijf ik de lijst aanvullen met dingen die ik ben vergeten, en ik ben er vrij zeker van dat deze nog steeds niet compleet is. Ter contrast, dit was de lijst van aankondigingen vorig jaar:

  • Mac OS Mavericks: betere batterijduur en een aantal nieuwe leuke features.
  • iOS 7: compleet redesign en nieuw Notification Center.
  • MacBook Air updates.
  • Mac Pro: die pas in December op de markt zou komen.

Je kunt je voorstellen dat de zaal op z’n kop stond door het ongeloof en de nerdgasmes van de developers. De dag was voor de meeste mensen daar een roes, die doortrok in de dagen erna toen we nog steeds niet konden bevatten wat er nou precies was aangekondigd. Het was ook gewoon zó veel!

Ik zal in dit stuk niet te veel ingaan op alle nieuwe features, om de simpele reden dat we dan over een week nog niet klaar zijn. Er is gewoon te veel. Daarnaast zou ik al gauw de lezer met termen zoals ‘SDK’s’, ‘garbage collection’ en ‘tuple pattern’ confronteren, en ik wil niemand trauma’s bezorgen. Waar ik het wel over kan hebben is wat de vibe was die onder developers heerste, en wat voor gevolgen dat gaat hebben. Het was namelijk voor iedereen heel duidelijk: we hebben hier met een andere Apple te maken.

Wat de Duitser in de rij wenste (“ik wil dit”) en de Amerikaan vervolgens de grond insloeg (“dat zou Apple nooit doen”) is iets dat de laatste jaren een veel voorkomende melodie was als je het over Apple had. Developers wilden wel, maar stuitten op weerstand van Apple en zijn strikte regels om gebruikers te beschermen. Je mocht op de fundering bouwen, maar deze niet aanpassen. Je mocht je apps zo slim maken als je wilde, maar iOS was altijd slimmer. Sinds 2008 maakt iedereen apps onder die regels, we denken niet meer buiten grenzen. Waarom zou je ook? Apple zou het toch niet goedkeuren.

Dat is waar WWDC van dit jaar over ging: buiten de grenzen denken. De energie die hieruit voortkwam was overweldigend. Mensen wisten niet waar ze het moesten zoeken. Ze konden zelfs niet tussen de sessies kiezen. De tekst “owja, ik was helemaal vergeten dat Apple dat ook heeft aangekondigd!” heb ik meerdere keren gehoord.

Vóór de WWDC 2014 was er een duidelijk verschil tussen Android en iOS. Dat gat is heel goed opgevuld met alle functionaliteiten dat iOS erbij heeft gekregen. iOS developers zijn weer enthousiast. Ze staan te springen om nieuwe apps te maken. En om de volgende stap te nemen op het iOS platform, en nog slimmer om te gaan met hoe wij smartphones gebruiken.

iOS developers leven sinds vorige week in een andere wereld met veel meer mogelijkheden: custom keyboards, TouchID binnen alle apps en iOS uitbreiding met unieke functionaliteiten via apps. Consumenten zullen het weliswaar niet morgen al merken, maar ga er maar vanuit dat deze herfst de eerste simpele, maar interessante implementaties op het platform komen. En over een jaar? De implementaties die we ons nu nog niet voor kunnen stellen!

Het veld is opgeschoond en de spelers mogen het veld weer op. Met HealthKit en HomeKit wordt het nu nog makkelijker om met contextuele data te spelen in je apps. Met CloudKit en verscheidene updates van iCloud kan elke developer nu beginnen met een gratis cloudoplossing op iOS. Met extensies kun je zoveel meer toepassingen bedenken die feilloos integreren met iOS, dan alleen een ‘domme’ app die je via je home screen moet vinden. Dit zijn mogelijkheden voor developers die er tot nu toe niet waren (zelfs niet op Android).

Maar de grootste aankondiging van Apple bij het WWDC was er één die je tussen de regels door moest lezen: een Apple die niet bang is om haar platform open te zetten. Een Apple die zelfverzekerd genoeg is dat het veilig én flexibel kan zijn. Wat we op 2 juni tijdens de Keynote zagen was Craig Federighi als zelfverzekerde showman, en Tim Cook als scherpe vechtbaas. Samen presenteerden zij een Apple die begrijpt dat zij alleen nog kunnen groeien door developers de juiste tools te geven. Ze hebben ons gegeven wat we nodig hebben, en nog veel meer.

Ik kijk nog steeds naar video’s van het WWDC. De nieuwe functionaliteiten blijven komen met daarin heel veel hints naar nieuwe devices met grotere schermen en producten in nieuwe categorieën. Het is inmiddels 13 jaar geleden dat Apple de iPod introduceerde en daarmee de muziekindustrie betrad. Zes jaar later werd Apple een ‘telefoonproducent’ met de iPhone. Nu zijn we weer 7 jaar verder. Apple heeft zojuist het doek opgetrokken, en gaf developers de show van hun leven. Maar iets zegt me dat we tot nu toe slechts de eerste acte hebben gezien…

 

Arthur Stobbelaar is Creative Developer TamTam

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in