Weer Audax-man op zijspoor
Hij zou niet langer door één deur kunnen met Audax-eigenaar Jacques de Leeuw. Dat meldt De Telegraaf. Brouwer, die geen commentaar wil geven, is al de derde topman die dit jaar lijkt te vertrekken bij Audax. Directievoorzitter Carel Bikkers stapte afgelopen zomer op wegens aanhoudende aanvaringen met De Leeuw over het te voeren beleid. Kort na het vertrek van Bikkers hield ook financieel topman Peter van Dongen het voor gezien bij de uitbater van de AKO-kiosken en uitgever van tijdschriften zoals Aktueel, HP/De Tijd en Weekend. Van Dongen koos voor een positie in de top van de Etam Groep, bekend van de modeketens Miss Etam en Promiss.
Het hoge verloop in de Audax-directie is volgens goed geïnformeerde bronnen terug te voeren op de rol van De Leeuw, aldus De Telegraaf. Bikkers nam bijvoorbeeld in 2001 wel de voorzittershamer over van De Leeuw, maar de Audax-grootaandeelhouder bleef sindsdien zijn stempel drukken op het beleid. Na het vertrek van Bikkers afgelopen zomer is er geen nieuwe directievoorzitter benoemd en heeft De Leeuw als eigenaar in de praktijk weer de leiding over het concern.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaAccountmanager
Spotta'Zijn ondergeschikten worden overladen met karrenvrachten aan beleidsnotities. De heer De Leeuw komt ook met onmogelijke eisen die niet uit te voeren zijn. Hij denkt dat je als Audax op dezelfde wijze weekbladen kunt verkopen aan supermarkten als 25 jaar geleden. Maar dat is natuurlijk niet zo. Het opleggen van onuitvoerbare zaken is ook de reden waarom het niet goed gaat tussen De Leeuw en Peter Brouwer, die formeel ziek thuiszit', zo valt te beluisteren in Audax-kringen.
Brouwer werkt inmiddels ruim acht jaar voor Audax. Hij is er sinds vorig jaar de baas van de groothandelstak, die bestaat uit tijdschriftendistributeur Betapress, boekenimporteur Van Ditmar en buitenlandse dagbladenverspreider Van Gelderen. Tot de groothandelstak behoort ook Van Gelderen Inflight, dat dagelijks circa 50.000 kranten en tijdschriften aanlevert voor reizigers op Schiphol. 'In mijn ogen zijn de (mede) zeggenschapsverhoudingen bij Audax niet meer van deze tijd. Te overwegen valt naar aanleiding van deze bestuurscrisis om de positie van de commissarissen te verbeteren, een werknemerscommissaris te benoemen en de positie van de ondernemingsraad te verstevigen.
Daarnaast zouden meer professionals zitting moeten nemen in de bovenliggende stichting met andere zeggenschapsverhoudingen dan nu het geval is', schreef voormalig vicevoorzitter Berrie Mutsaers van de Audax-ondernemingsraad eerder al in een e-mail aan De Telegraaf. Naast de vermeende bemoeizucht van De Leeuw is ook een probleem dat Audax financieel weinig vet op de botten heeft. Volgens ingewijden sprak het mediaconcern in de afgelopen maanden met onder meer de rijke Brabantse familie De Pont, eigenaar van investeerder Janivo, over een kapitaalinjectie. Maar dat liep op niets uit.
Door de zwakke advertentiemarkt maakt Audax lastige tijden door. Het bedrijfsresultaat van het uitgeverijconcern uit het Brabantse Gilze daalde vorig jaar met 42 pct naar 7 miljoen euro. De omzet groeide wel met ruim 4 pct naar 307 miljoen. De onderneming telt circa 1200 werknemers. Audax en De Leeuw waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar op De Telegraaf-publicatie.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid