Overslaan en naar de inhoud gaan

Fakevolgers zijn de nieuwe Robin Hoods

Scato van Opstall over Unilever dat transparantie eist van influencers.
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

Ooit maakte Unilever reclame waarvan je wist dat het reclame was. Het zat in een reclameblok anders was het wel een advertentie of billboard. Nu doen ze liever aan omkoping en betalen bloggende & vloggende burgers om ‘spontaan’ iets positiefs over hun product te posten.

related partner content for mobile comes here

Dan lijkt het net of het echt goed is, want een aanbeveling werkt natuurlijk beter dan klassieke reclame, die veel te transparant is. Een merk dat openlijk zichzelf aanprijst, wie gelooft daar nog in?

Een blogger of instagrammer betalen om een fake-blog of een fake-instagram post voor hun merken te maken ,vindt Unilever heel fatsoenlijk. Dat is elf keer zo lucratief als traditionele reclame inkopen, volgens Nielsen onderzoek. Dat veel bloggers 20 procent fakevolgers hebben (volgens The Wall Street Journal) mag dan weer niet.

Daardoor zijn Unilevers fake-posts nog maar 8,8 keer effectiever dan echte reclame. Keith Weed, de oppermarketingbaas van Unilever, kwam dus met een heus manifest voor meer transparantie:

  • Transparency from Influencers: We will not work with influencers who buy followers.
  • Transparency from Brands: Our brands will never buy followers.

Aha. Je mag als Unilever merk dus wel fake-berichten kopen, maar geen fake-followers. Ook niet via een influencer. Dat is geen transparantie, dat is gezond verstand: fake-followers kopen geen producten, maar echte followers wel, omdat ze denken dat die fake-posts echt zijn.

Hoe transparant die fake-posts dan eigenlijk zijn, daar rept het manifest helaas niet over. De laatste aanbeveling is al net zo gratuit:

  • Transparency from Platforms: We will prioritise partners who increase transparency and help eradicate bad practices throughout the whole ecosystem.

‘Prioritise’ betekent dat je nog steeds kan werken met partijen die niet deugen, ‘increase transparency’ zegt niks over de mate waarin en hoe snel, en ‘help eradicate’ is al net zo vaag.

De grootste ironie is nog wel dat Unilever zelf het minst transparante platform ooit bestierde: Yunomi. Een als onschuldige huiskamer vermomd productplacementplatform annex datamijn van Unilever. Heel slim maar vrij onhelder: de bezoeker vond nergens vermeld wie er achter zat en wat het doel was.

'You know me!', riepen alle kortpittige obese Yunomi-leden als ze weer een proefpakket vol gesuikerde palmolie ontvingen, onwetend dat hun data gevangen waren in een reteslim corporate webje. 'At best it’s misleading, at worst it’s corrupt', zegt Keith Weed. Over de influencers, niet over Unilever.

Ik heb zo’n influencer gebeld, die wel anoniem wilde reageren over deze kwestie. 'Wij bloggers en onze volgers moeten straks 1,4 miljard aan misgelopen dividendbelasting ophoesten. Een kleine 100 euro per persoon, elk jaar weer. Dat is de prijs voor de schimmige belastingdeals die Unilever en consorten achter de Haagse schermen voor zichzelf regelen. Als we met een legertje digitale Robin Hoods een deel van dat geld weer terug kunnen jatten bij de veroorzakers, is dat zo gek nog niet, toch? Die fakevolgers zijn de nieuwe Volksbeweging Voor Correctie Van Fiscaal Gesjoemel.'

Zo kun je het ook bekijken, natuurlijk. Het is fantastisch om in een tijd te leven waar fake-volgers fake-likes aan fake-posts geven. De meest postmoderne vorm van oogsten wat je zaait. Jammer dat Keith Weed daar de schoonheid niet van ziet.

Scato van Opstall, oprichter van de Karma Brothers

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid
Rob Visser

De kop dat fakevolgers Robin Hood zouden kunnen spelen, zorgde dat ik dit stuk ging lezen. Uiteindelijk blijkt het meer een fakekop, want die rol wordt niet gespeeld door fakevolgers maar degenen die strijden voor machtsevenwicht en realiteitszin in de communicatie van bedrijven en het regeringsbeleid.
Het stuk wekt de indruk een soort wraakneming te willen zijn tegen de afschaffing van de dividendbelasting. Een machteloze kreet als je ziet dat er een redenering wordt gevoerd die berust op een manifest van Unilever. En op onderzoek van Nielsen waaruit zou blijken dat blogs 8,8 (ipv 11) procent effectiever zijn dan traditionele reclame. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat Nielsen het verschijnsel fakeblogger niet kent,wat ook weer een fakeveronderstelling is.
Deskundigen als marketeers en comprofs hebben de neiging te beredeneren hoe mensen (consumenten/burgers) zich gaan gedragen als ze zich belazerd voelen. Op zich begrijpelijk, al denk ik dat mensen zelf niet redeneren, zij voelen verwarring, onmacht en uiteindelijk veel woede. En als die woede tot uiting komt hoeven we niet meer te redeneren, dan keert de wal het schip, zoals afgelopen weekend op de Maasvlakte is gebeurd.

T vd H

Volgende week een column over John de Mol die een zandbak vol assistenten-in-opleiding regelt bij EZ?

Jos Govaart

Lees in dit verband vooral dit geweldige artikel van Mark Ritson. Smullen hoor.
https://www.marketingweek.com/2018/06/21/mark-ritson-influencers/

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in