Overslaan en naar de inhoud gaan

Blendlelen als werkwoord

Wordt Blendle de beslissende duw in de richting van betalen voor digitaal nieuws?
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Sinds ruim twee weken mag ik meekijken in de Beta-versie van Blendle, de veelbelovende start-up van Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping. Al gauw ontstond er in ons huishouden het nieuwe werkwoord Blendlelen. Waarom? Omdat ‘even Blendlelen’ betekent: de gedroomde digitale kiosk doorneuzen en als in een snoepwinkel proeven van alles waar je blik blijft steken. Waar ik vooral gewend ben om via blogs, Flipboard en Twitter nieuws tot mij te nemen, lees ik ineens weer volop kranten. Meerdere kranten zelfs, waaronder kranten die ik nooit in een echte kiosk zou kopen.
Blendle past in een aantal trends: het is een platform en het zorgt voor ontbundeling. Dat biedt mooie perspectieven, zeker nu het Blendle is gelukt om verreweg de meeste uitgevers mee te krijgen. Op dit moment zijn er al 14.000 mensen die hebben aangegeven dat ze graag gebruik willen maken van Blendle.

Platformsuccessen 
Het succes van tech-bedrijven uit Silicon Valley, maar ook die uit Nederland, is vaak gebaseerd op platforms, zo concludeerden we al in onze laatste . Een voorbeeld van een succesvol platform is de App Store van Apple. De kracht van een platform zit in het samenbrengen van gebruikers en leverancier van content.
Blendle heeft ook een platform gebouwd en zo dat het waarde toevoegt voor uitgevers en lezers. Met name de functie waarin je artikelen deelt met vrienden zorgt ervoor dat je als lezer artikelen voor je neus krijgt die je anders zou missen, maar die wel precies in je interesseveld liggen. Uitgevers zijn op zoek naar een manier om in de digitale wereld een breed betalend publiek aan zich te binden. Blendle zou dit kunnen zijn voor uitgevers zoals Netflix voor televisie en Spotify voor muziek.

related partner content for mobile comes here

Betaalbezwaren weggenomen
Blendle neemt drie belangrijke bezwaren weg van mensen die niet willen betalen voor online content: betaalgemak, kwaliteit en prijszetting (dit werd al geconcludeerd in het ‘Digitaal verdienen’ van PwC uit 2010). Daarnaast blijkt uit het Digital News Report 2013 van het Institute for the Study of Journalism dat het aantal mensen dat betaalt voor online nieuws significant stijgt. Op deze trend zet Blendle in, door lezers de mogelijkheid te geven te betalen per artikel met toegang tot alle merken in plaats van per abonnement met toegang tot één merk.

Uitgevers en digital natives
Door het internet wordt de nieuwsfunctie ontbundeld, zoals Fred Wilson in zijn populaire talk op duidelijk uitlegt. Het veranderende leesgedrag zet de traditionele verdienmodellen van nieuwsuitgevers onder druk. In deze transitiefase kunnen uitgevers dan ook de hulp van digital natives zoals verenigd in het team van Blendle goed gebruiken.
Een ander argument voor uitgevers om zich aan Blendle te verbinden, is dat zij een grote groep nieuwe lezers kunnen aanboren door de lage leesdrempel die Blendle biedt. Uitgevers brengen naast content de kwaliteitsstempel en selectiefunctie van krantenredacties naar Blendle. De ‘digital natives’ gaan daar zorgvuldig mee om, door de look and feel die hoort bij de identiteit van de afzonderlijke kranten zo mooi in orde te hebben.

Blendlelen nieuw werkwoord in 2014?
De combinatie van een vooruitstrevende Nederlandse markt, het wegnemen van barrières voor lezers, de steeds grotere bereidheid van mensen om online te betalen voor nieuws, de look and feel, het gebruiksgemak, een enthousiast team en de sterke naam van Alexander Klöpping maken Blendle kansrijk. Ik ben benieuwd of de Van Dale eind 2014 met ‘blendlelen’ een nieuw werkwoord rijker is.

Wat verwachten jullie? Geeft Blendle een beslissende duw in de richting van betalen voor digitaal nieuws?

Steven Peters is Sector Banker Technologie Media Telecom bij ABN Amro

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in