Biologisch eigenlijk heel onlogisch
Terecht staat de bio-industrie in de belangstelling van critici. Vraagtekens worden steeds lnadrukkelijker gesteld bij de economische en technologische inrichting van het boerenbedrijf. Want het is doorgeschoten. Onze gezondheid, ons milieu, onze ethiek en niet te vergeten onze 'smaak' zijn in de verdrukking gekomen.
Deze bezorgdheid heeft zich omgezet in een tegenbeweging: alles wat modern is is taboe; want we moeten terug naar zoals het vroeger was. Met de vraag naar biologische producten proberen we de klok terug te zetten.
Vacatures
Accountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
SpottaMaar is er een andere mogelijkheid? Een moderne aanpak van de problematiek? Zou het niet logisch zijn om bij het oplossen van problemen die op ons afkomen, niet achterom, maar vooruit te kijken?
Kunnen we om een einde te maken aan de industrialisatie van het boerenbedrijf zoals we dat vandaag kennen, niet beter de modernste technologische inzichten gebruiken, in plaats van terug te grijpen naar hoe onze voorvaderen het deden?
Kijk bijvoorbeeld eens naar Hollandse tuinders van tomaten.
- In hun kassen telen ze soorten die het allerbeste smaken (i.t.t. biologische boeren die -vaak smakeloze- tomatenrassen moeten kweken die vooral resistent zijn tegen ongedierte en grillige weersomstandigeheden).
- Ze dekken hun kassen af tegen lichtvervuiling.
- De tomatenteelt in kassen put de aarde niet uit. Noch wordt de aarde door kunstmest verpest. De tomatenplanten groeien namelijk niet in aarde, maar in steenwol.
- Ze zetten insecten in als natuurlijke bestrijding van belagers van hun planten.
- Hun zonnecollectoren leveren zoveel energie dat ze energie aan het net leveren voor electravoorziening van woningen en kantoren.
- Ze gebruiken CO2-afval van steenkolencentrales die hun planten omzetten in zuurstof.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid