Overslaan en naar de inhoud gaan

Niet massaal geklaagd over persberichten op spamklacht.nl

Het is één jaar geleden dat de nieuwe spamwet werd ingesteld. De nieuwe wetgeving leverde veel vragen en discussies op. Is een…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Die vrees lijkt onterecht. De OPTA heeft niet de indruk dat er veel klachten van journalisten over persberichten binnenkomen bij spamklacht.nl. In Persberichtenblog geeft Cynthia Heijne, woordvoerder van OPTA, de onafhankelijke post- en telecomautoriteit, de volgende tips aan persvoorlichters om te voorkomen dat van spammen worden beticht:

related partner content for mobile comes here

1. Vraag journalisten en redacties expliciete toestemming voor verzending. Laat ze bijvoorbeeld ‘ja’ aankruisen op een webformulier (opt-in). Die toestemming moet je ook kunnen aantonen.

2. Laat zien van wie je persbericht/mail afkomstig is. In de wettelijke eisen staat ‘gebruik geen alias’. Dat betekent niet dat je het persbericht niet vanaf een algemeen account mag mailen (bijvoorbeeld ‘Persvoorlichting KLM’) als de identiteit van de afzender maar in het bericht staat.

3. Bied een afmeldmogelijkheid. Ook al heeft de journalist eerder toestemming gegeven, in ieder bericht moet de mogelijkheid staan tot kosteloze en gemakkelijke afmelding (opt-out).

4. Stuur persberichten naar journalisten die zich met het onderwerp bezighouden. Voor hen is het nieuws eerder relevant. Je mag persberichten ook naar een algemeen adres van een redactie sturen (als ze hebben toegestemd). Redacties kunnen er zelfs voor kiezen op hun website een bepaald e-mailadres helemaal open te stellen voor ‘spam’.

5. Bewaak de nieuwswaarde. Persberichten van informatieve aard zullen minder snel als spam worden aangemerkt dan commerciële, ideële of charitatieve boodschappen.

Meer info staat op

Lees het hele verhaal op

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in