Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdeelde reacties op nieuw omroepstelsel

De omroepverenigingen zijn verdeeld over het Paasakkoord dat de regeringspartijen hebben gesloten. KRO, BNN en EO zijn positief. Tros,…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De raad van bestuur van de Publieke Omroep, die meer macht krijgt, is dan ook tevreden over de voorstellen. Het besluit om amusementsprogramma's vanaf 2008 van de publieke tv te bannen, is evenmin een verrassing voor de verenigingen. Maar het steekt de Vara wel, die met Paul de Leeuw een publiekstrekker in huis heeft, schrijft dagblad Trouw. Het meest treurig, zo bleek gisteren al, is de Tros. De Avro, die soortgelijke plannen had, wil nog niet reageren.
KRO, BNN en EO staan gematigd positief tegenover de plannen. EO-voorzitter Van der Veer: ‘Voor het verdwijnen van amusement ben ik niet bang. Daar blinken wij niet in uit. Ik maak me wel zorgen of we een brede publieke omroep overhouden. Daar hebben wij altijd aan meegedaan.' Van der Veer vraagt zich af wie gaat bepalen welke programma's bij de Publieke Omroep thuishoren. Wordt van boven opgelegd dat een bepaald programma moet worden gemaakt? Of blijven die ideeën van de omroepen zelf komen?
BNN-voorzitter Laurens Dillrich vindt het 't simpelst als de raad van bestuur van de Publieke Omroep straks beslist of een programma met overheidsgeld gemaakt mag worden of niet. Deze krijgt nu toch de macht, omdat de omroepvoorzitters in een adviesraad ondergebracht zullen worden. De Vara vreest dat de publieke omroep dan elitair gaat worden: ‘Het is zeer vreemd dat uitgerekend D66, die burgerparticipatie zo belangrijk vindt, hier de burger terzijde schuift.'

related partner content for mobile comes here

De commerciële zenders hebben terughoudend gereageerd. Ze willen eerst afwachten hoe staatssecretaris Van der Laan (Media) de plannen uitwerkt. SBS vindt het vreemd dat Van der Laan niets heeft geregeld over de voetbalrechten. Volgens een SBS-woordvoerder gaat zijn zender dankzij het paasakkoord niet meer reclamegeld binnenhalen, omdat het aantal reclameminuten aan een maximum is gebonden.

Talpa, het bedrijf van John de Mol, laat via een woordvoerder weten niet veel veranderingen te verwachten. ‘De omroepen hebben altijd een breed palet aan programma's, ook amusement, moeten brengen. Ik denk dat ze inventief zullen zijn om daar in de toekomst mee door te gaan.'

RTL-baas F. van Westerloo denkt dat de plannen een betere sturing van Publieke Omroep mogelijk maken. ‘Wel zal het voor de overheid nog een ingewikkelde klus worden om de plaats van amusement binnen de nieuwe kaders vast te stellen’, zegt hij tegenover het ANP.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in