Overslaan en naar de inhoud gaan

Slecht rapportcijfer voor elektronische overheid

De Nederlandse overheid is digitaal nog steeds onvoldoende transparant. In een steekproefonderzoek van burger@overheid scoren verschillende…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Een aantal van de onderzochte instanties laat desgevraagd weten op bepaalde onderdelen maatregelen ter verbetering te nemen.
Overheidsinformatie dient verkrijgbaar te zijn via internet en te voldoen aan steeds hogere eisen van burgers. Om overheidsinstellingen daarbij te ondersteunen heeft eind vorig jaar een gedragslijn 'online openbaarheid' opgesteld. Deze is in de vorm van een nieuwjaarskaart met tien 'goede voornemens' naar alle Nederlandse overheidsinstanties gestuurd. De vraag die daarbij aan alle organisaties werd gesteld, was: 'Hoe transparant bent u?' Tegelijk met het versturen van deze boodschap is begonnen om ontwikkelingen op dit terrein op de voet te volgen. Aan de InformatieWerkPlaats is daarom opdracht gegeven een steekproef uit te voeren.

related partner content for mobile comes here

Ruime onvoldoende
In de steekproef is een aantal overheidsorganisaties doorgelicht op basis van tien transparantiekenmerken. In de steekproef zijn 28 overheidsinstanties van verschillende typen onderzocht: 14 gemeenten - waaronder de 10 grootste, 3 provincies, 5 GGD's, 5 politiekorpsen en een grote uitvoeringsorganisatie (Belastingdienst).
Het rapportcijfer van alle onderzochte organisaties samen is een ruime onvoldoende (4-min). De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten blijken het minst 'digitaal transparant' (2,5). Vier van de gemeenten en de belastingdienst scoren het hoogst: tussen de 5 en een 6-min. Het verstrekken van algemene informatie gaat de organisaties duidelijk het gemakkelijkst af. Anders ligt dat bij het geven van op de persoon toegesneden informatie en bij het verlenen van elektronische diensten: hier voldoen overheden duidelijk niet aan de verwachtingen die burgers hebben.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in