Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Netprofilering publieke omroep onvoldoende’

De NOS moet geld en zendtijd gaan verdelen over de omroepen 'op basis van een onderscheidende identiteit en een daarop gebaseerd…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Politisering van het cultuurbeleid heeft geleid tot 'ongewenst gedetailleerde' regels en een 'omvangrijke' bureaucratie, schrijft de Raad in zijn vooradvies ‘Cultuur, meer dan ooit’ voor de Cultuurnota 2005-2008. Hierin krijgt de publieke omroep er flink van langs. Die heeft vrijwel niets waargemaakt van de zelfgeformuleerde doelstellingen op grond waarvan zij in 2000 van de overheid voor tien jaar een uitzendmachtiging kreeg, de zogenoemde concessie.

related partner content for mobile comes here

Het beloofde marktaandeel van 40 procent is niet gehaald. 'Met name Nederland 3 blijft ruim onder het ambitieniveau.' De beoogde netprofilering van Nederland 1, 2 en 3, die elk publiek kanaal een eigen gezicht had moeten geven, 'staat nog in de kinderschoenen'. De omroeporganisaties op de drie netten werken onvoldoende samen, met als gevolg 'veel overlap' in de programmering op die netten.

Verder verloor de publieke omroep veel kijkers, in plaats van ze terug te winnen op de commerciële zenders. Twee miljoen mensen die traditioneel naar de publieke omroep keken, zijn eenvoudigweg 'verdwenen'; het gaat met name om 'maatschappelijk teleurgestelden'. Ook de beloften over de programma-inhoud zijn niet ingelost: 'Het aandeel Nederlands drama in de programmering laat een daling zien waar een stijging was beoogd.'
De Raad stelt voor de machtsverhoudingen om te draaien om het tij te keren. Nu krijgt de NOS, houder van de concessie en bewaker van de doelstellingen, zijn geld van de omroeporganisaties - maximaal een kwart van het budget, in de praktijk 10 procent. Straks moet de NOS geld en zendtijd over de omroeporganisaties gaan verdelen naar de mate waarin deze zich aan de gemaakte afspraken houden.

De Raad heeft ook zorgen over de journalistieke kant van tv, radio en geschreven pers. Niet alleen komt de pluriformiteit in het gedrang door de concentratie van uitgeverijen, maar de kwaliteit verandert ook door de aanpak van de onderwerpen. ‘Diepgang, kennis, ruime referentiekaders moeten wijken voor effect en emotie.'

De Raad voor Cultuur adviseert de regering over cultuurbeleid en mediapolitiek (ANP/Volkskrant).

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in