Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlander wil bezuinigen op uit eten, kleding en elektronica

Zeven op de tien Nederlanders menen dat het huidige economische klimaat matig tot slecht is. Maar toch vindt 62 procent dat de economische…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Voor het komende half jaar verwacht bijna 67 procent geen afname in huishoudelijke bestedingen. 78 procent denkt zelfs dat het huidige inkomen over een half jaar op gelijk niveau blijft of zal stijgen. Als er bezuinigd wordt, gebeurt dat met name op buitenshuis eten en drinken, kleding en woningrichting en apparatuur voor in huis.

related partner content for mobile comes here

Het negatieve beeld over de huidige economische situatie stemt de meeste Nederlanders nog niet somber. Hoewel 77 procent van de Nederlanders het huidige economische klimaat als (veel) slechter ervaart dan zes maanden geleden, denkt 39 procent dat het over zes maanden nog slechter zal gaan.

Opvallend is dat 56 procent verwacht dat het economisch klimaat binnen nu en zes maanden hetzelfde blijft of zelfs zal verbeteren. Met de feestdagen in december zegt dan ook 65 procent van de Nederlanders evenveel of meer uit te (gaan) geven dan vorig jaar.

Huis minder waard

Nederlanders verwachten wel een negatieve invloed van de huidige economische situatie op hun beleggingen en vaste lasten. 75 procent is ervan overtuigd dat hun huis minder waard zal worden en 77 procent procent denkt dat de waarde van spaargelden, pensioenen en beleggingen zal afnemen. Verder denkt 71 procent dat de prijzen voor gas, water en elektriciteit zullen toenemen.

Ook dagelijkse voedingsmiddelen en - onderhoudsproducten zullen volgens 79 procent duurder worden. 64 procent van de ondervraagden verwacht een stijging van de huur of hypotheekrente. Daar staat tegenover dat bijna de helft (45 procent) van de consumenten verwacht dat de economische situatie de brandstofprijzen zal doen dalen.

62 procent van de Nederlanders zegt dat het huidige economische klimaat geen negatieve invloed heeft gehad op huidige bestedingspatroon. Voor de komende zes maanden verwacht 78 procent dat het huidige inkomensniveau gelijk blijft of zal stijgen. 67 procent, denkt dan ook dat de hoogte van de bestedingen in de komende zes maanden gelijk zal blijven of toe zal nemen:

Desgevraagd zijn er duidelijke categorieën waarop Nederlanders bezuinigen of gaan bezuinigen: buitenshuis eten en drinken (45 procent) waarbij er ook vaker zelf een lunchpakket wordt meegenomen of meegegeven aan kinderen. Daarnaast wordt er vooral bezuinigd op kleding (39 procent) woninginrichting, huishoudelijke apparaten en elektronica (38 procent) en vrijetijdsbesteding (36 procent), gevolgd door goede doelen en persoonlijke verzorging (beiden 30 procent).

Voor de categorie boodschappen blijkt dat diegenen die willen besparen vaker huismerken en in de aanbieding gaan kopen en frequenter bij prijsvechters hun boodschappen doen en minder dure etenswaren aanschaffen, zoals meer fruit en groenten van het seizoen, en mineraalwater vervangen door kraanwater.

Voor wat betreft kleding wordt vooral bespaard door minder dure (merk)kleding te kopen, meer zelf te wassen i.p.v. naar de stomerij te gaan en minder uit te geven aan accessoires. Besparingen op de vrijetijdsbesteding zullen er toe leiden dat meer tijd thuis en op nabije, kosteloze bestemmingen zoals bos of strand wordt doorgebracht.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in