Overslaan en naar de inhoud gaan

Terrorisme-nieuws: meer impact dan gedacht

Nieuws over terrorisme en de moord op Theo van Gogh hebben het negatieve beeld dat mensen van de multiculturele samenleving hebben,…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Universitair docent communicatiewetenschap van de Faculteit der Sociale Wetenschappen dr. Enny Das leidde het project. "De media moeten ervoor waken niet onbedoeld tendentieus te zijn", zegt zij naar aanleiding van de resultaten.

related partner content for mobile comes here

Communicatiewetenschappers deden verschillende experimentele onderzoeken naar directe effecten van nieuwsuitzendingen over terrorisme op de emoties, mening en het gedrag van autochtone Nederlanders.

Negatief beeld
De moord op Theo van Gogh viel midden in het onderzoek. De nieuwsbeelden over de aanslagen veroorzaakten gevoelens van angst en depressie en bleken daarnaast te leiden tot een toename van agressie. De moord op Van Gogh bleek een versterkend effect te hebben op de heersende negatieve mening over de multiculturele samenleving.

De onderzoekers konden dat meten door proefpersonen te vragen naar hun mening over Aziaten en over moslims. Na de moord bleef de mening over Aziaten onveranderd, die over moslims werd negatiever. Het zien van nieuws over terroristische aanslagen had hetzelfde effect: het negatieve beeld van de multiculturele samenleving versterkte en discriminatie nam toe.

Opvallend was overigens dat mensen na het zien van terrorisme-nieuws én na de moord op Van Gogh vaker aan de dood dachten. Nieuws over terrorisme roept dus associaties op met de dood, en deze associaties leiden direct tot meer discriminatie van de moslimbevolking.

Das heeft naar aanleiding van haar onderzoek een advies voor journalisten. "Journalisten moeten nadrukkelijk hun best doen om een objectieve weergave van de gehele werkelijkheid te geven. Negatief nieuws krijgt in de huidige situatie meer aandacht, en naar nu blijkt zijn mensen slecht in staat dat te relativeren. Op die manier worden media onbedoeld tendentieus. De voortdurende associatie tussen (extremistische) moslims en negatief nieuws wordt overgedragen op alle moslims: een onterechte generalisatie. Voor het tegengaan van de gevonden effecten lijken positieve nieuwsberichten over moslims of multicultureel Nederland hard nodig."

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in