Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijke campagne hoe te handelen bij zinloos geweld

Op 15 juli is een nieuwe landelijke campagne gestart waarin het publiek wordt duidelijk gemaakt hoe men veilig en verantwoord kan…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het publiek wordt onder meer gewezen op de noodzaak om 1-1-2 te bellen, kenmerken van de dader te onthouden en het slachtoffer niet alleen te laten. De campagne 'Weet wat je te doen staat als het om geweld gaat', is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Meld Geweld te Rotterdam en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie.

related partner content for mobile comes here

In de afgelopen jaren is de maatschappij geconfronteerd met een toenemende agressiviteit en geweldsincidenten van verschillende omvang en ernst. Uit een eerder gehouden onderzoek van het ministerie van Justitie blijkt dat er jaarlijks circa 25.000 geweldsincidenten plaatsvinden in de openbare ruimte waarbij dader en slachtoffer onbekenden van elkaar zijn. De meeste incidenten komen voor in woonwijken, het verkeer en in uitgaansgebieden. Bij de meeste incidenten gaat het om jongeren. Bijna tweederde van de daders is jonger dan 25 jaar, net als meer dan de helft van de slachtoffers.

De publieke opinie geeft duidelijk aan dat zinloos geweld door de maatschappij wordt afgekeurd en bestreden moet worden. Tegelijkertijd blijkt dat veel burgers niet weten hoe zij moeten handelen als zij met een geweldsincident worden geconfronteerd. Voorkomen moet worden dat omstanders actief betrokken worden bij een incident, maar een te passieve houding leidt tot een cultuur van afzijdigheid en gevoelens van onveiligheid.

In de campagne wordt praktische informatie geboden over welke stappen men kan ondernemen zonder zichzelf in gevaar te brengen, zoals het alarmeren van de politie en het helpen van het slachtoffer. Daarnaast worden tips gegeven voor het onthouden van een goed signalement van de dader. De campagne richt zich op het algemeen publiek van dertien jaar en ouder. Regionale en lokale organisaties en overheden zijn geïnformeerd om lopende initiatieven te ondersteunen. De postbus 51 campagne bevat commercials voor televisie, radio en bioscoop, advertenties, posters (voor abri's), een informatiefolder, een internetsite (), freecards en vanaf eind augustus beschikbaar een lesbrief voor scholen.

De landelijke campagne is gebaseerd op de succesvolle campagne in de regio Rotterdam-Rijnmond van de stichting Meld Geweld en een vervolg op de landelijke campagne van 2001. De campagne loopt van 15 juli tot 31 augustus van dit jaar.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in