Marja Schavemaker liep er in haar werk tegenaan dat ze steeds meer tijd kwijt was aan basisvoorlichting over praktische zaken rond het verblijf in het ziekenhuis. Tijd die zij en haar collega’s beter kunnen besteden aan inhoudelijke zaken rond de patiëntenzorg. Tegelijkertijd merkte ze dat het rendement van deze praktische voorlichting vaak laag is. Informatie blijft slecht of gedeeltelijk hangen omdat een opname meestal een stressvolle situatie is. Ook speelt het taalprobleem een rol. Zo’n 80 procent van de opgenomen kinderen is van Turkse of Marokkaanse oorsprong en de ouders zijn het Nederlands vaak niet goed machtig.
Daarom is op de kinderafdeling een korte voorlichtingsfilm gemaakt waarin alle basiszaken rond een opname worden uitgelegd. De film is gemaakt in vier talen, Nederlands, Berber, Arabisch en Turks, en wordt continu gedraaid op een tv-kanaal op de afdeling.
Het resultaat is dat de ouders veel rustiger zijn en begrijpen wat er aan de hand is en wat er met hun kind gaat gebeuren. Ze stellen minder vragen over de basale dingen en de vragen die ze wel stellen zijn meer inhoudelijk. Voor de verpleging is er zo meer tijd voor de zorginhoud en soms zelfs voor een praatje aan het bed.
De LEVV Innovatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor een vernieuwend idee van verpleegkundigen of verzorgenden.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!