Deze jonge onderzoekers snappen hoe je wetenschap uitlegt aan het publiek

Nederlandse winnaar van FameLab Bert Vercnocke laat met ballonnen zien hoe het heelal uitdijt

Welke wetenschapper kan het beste zijn onderzoek uitleggen aan het publiek? Dat is de vraag bij , een internationale wedstrijd waaraan honderden jonge onderzoekers uit meer dan 25 landen aan meedoen.

Cheltenham Science Festival

In Nederland zijn in februari en maart bij zes universiteiten voorrondes gehouden. De twaalf winnaars daarvan streden op vrijdagavond 22 april tegen elkaar in de landelijke finale in Utrecht. Er waren twee prijzen te winnen; de juryprijs – een ticket voor de internationale finale op het Cheltenham Science Festival in de UK, en de publieksprijs – een stage bij de redactie van De Kennis van Nu.

Pitches

Met twaalf afwisselende pitches, waaronder veel onderwerpen uit de neurowetenschappen, had de jury een lastige klus. De winnaar werd , onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam. Hij gebruikte ballonnen om effectief uit te leggen hoe het heelal uitdijt.

Cognitive Neuroscience

Voor de publieksprijs had iedereen in de weken voor de finale kunnen stemmen via internet, en ook tijdens de avond was er voor het publiek nog de kans om te stemmen. Deze prijs ging uiteindelijk naar de Groningse masterstudent Cognitive Neuroscience Timothy Sondej, die met zijn mensen zodanig had weten te beïnvloeden, dat ze inderdaad op hem stemden.

De internationale finale van FameLab vindt plaats op het Cheltenham Science Festival, van 7 tot 12 juni.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie