Printr biedt een online-netwerk van printlocaties wereldwijd. Zo kunnen consumenten in 3D printen, ook als zij zelf niet beschikken over een geschikte printer. Het Printr-netwerk biedt een platform van waaruit je kunt 3D-printen. Je voorwerp wordt dan geprint vanaf een printer die is aangesloten op het Printr-netwerk – als je zelf geen 3D-printer hebt, kun je met Printr in feite de printer van de buurman selecteren.
Theekopjes printen
Hoe gaat het nu? Mensen printen nieuwe Ikea-onderdelen, gepersonaliseerde theekopjes, of dat ene cartoonfiguurtje dat ontbreekt in de collectie. Dit is maar een kleine groep hobbyisten en techneuten. Het systeem van Printr wil 3D-printen toegankelijk maken voor het grote publiek. Een van de oprichters is Cecile van der Waal, oud-student Creative Technology aan de Universiteit Twente. “Printr is het enige bedrijf in de markt dat het complete 3D-ecosysteem aanbiedt. Het is dummieproof en dus ook voor mensen zonder technische middelen en uitvoerige kennis te gebruiken. Iedereen kan zijn of haar eigen 3D-voorwerp printen.”
3D-ecosysteem
“Alle stappen die je moet zetten om uiteindelijk het 3D-printje in handen te hebben, noemen we het 3D-ecosysteem. Dus van programmeren, modelleren tot printen aan toe. Uiteraard bestaan diverse aanbieders van deze onderdelen. Maar wij zijn het enige bedrijf in de markt dat alle stappen samenvoegt”, zegt Cecile. Printr biedt een totaalpakket dat alle stappen van het 3D-printproces omvat. Je kiest een model uit de 3D model-applicaties, past het aan aan je wensen, en je laat het vervolgens uit een van de geschikte printers van het Printr-netwerk rollen – die je handmatig selecteert. In de markt zien we bedrijven als 3D Hubs en XYZ Printing. Die laatste biedt ook gratis modellen om te printen, maar geen van beide bedrijven biedt de mogelijkheid tot customizen. “Printr biedt die service wel. En daarmee heeft het bedrijf nog geen directe concurrenten op de Nederlandse markt.”
Uitspreken en bespreken
Nieuwe bedrijven hebben meestal een of twee oprichters. Printr telt er vier. Al aan het begin van de studie kwam het viertal op het idee om Printr te starten. Cecile noemt transparantie en tolerantie essentieel tijdens de samenwerking. “Bij ons gaat alles in goed overleg. Zijn we het niet met elkaar eens, dan wordt dit uitgesproken en besproken. Ik denk dat onze Twentse nuchterheid hier wel bij helpt. Bovendien werk ik met alleen maar mannen, die communiceren meestal luid en duidelijk.”
Nog niet in beton gegoten
De richting waar de oprichters met Printr naar toe willen, is nog niet in beton gegoten. De eerstvolgende stap is komende maand de software lanceren. Hieraan is ruim een jaar gewerkt en voelt dan ook als een goede volgende stap. Inmiddels heeft Printr ook een internationaal netwerk opgebouwd. Ten tijde van de softwaretests en de lancering van de betaversie, schoten hobbyisten uit onder andere de VS en India te hulp. Cecile: “Hun feedback hebben we verwerkt. Iedereen met een 3D-printer bleek zo enthousiast over de software dat zij zich hebben aangemeld als internationale printlocatie. We vinden het fantastisch dat we zo enthousiast worden ontvangen. Nu de dekking uitbreiden!”
Iedere week interviewen we een concept dat zich heeft ingeschreven voor de Innovation Awards 2014. Op vrijdag 14 november worden de Innovation Awards uitgereikt. Breng hier je stem uit als je vindt dat Printr de Publieksprijs verdient.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!