Dat is een van de opmerkelijke uitkomsten van een onderzoek dat Weber Shandwick vanavond presenteert, maar al in bezit is van Communicatie.
Twitter is goed geland in Den Haag, blijkt uit de cijfers. Amper vijf jaar nadat Twitter voet aan Nederlandse bodem kreeg, hebben 139 Tweede Kamerleden een Twitter-account.
Elkaar volgen
Hoewel een groot aantal van hen aangeeft Twitter belangrijk te vinden om met burgers in gesprek te treden, doen zij daar niets aan. Kamerleden volgen vooral elkaar op Twitter (34,5%). Daarnaast volgen zij vaak journalisten (20,7%), experts (17,2%) en nationale nieuwsoutlets (17,2%). De gwone man komt niet in de volglijstjes van onze Kamerleden voor.
Dit is opmerkelijk, aldus de onderzoekers, omdat iets minder dan de helft van de Kamerleden Twitter belangrijk vindt voor de burger. Twitter wordt door Kamerleden vooral belangrijk geacht voor openheid naar de burger, maar dus niet voor de burger zelf. Het “gesprek” met de burger lijkt geen dialoog te zijn.
Links vindt social belangrijker
Van alle Kamerleden vindt 86% Twitter het belangrijkste sociale platform voor hun dagelijkse werkzaamheden. Ook bij journalisten staat Twitter met 81,6% op nummer één. Opvallend is dat ‘nieuwe’ platformen zoals instagram nog nauwelijks gebruikt worden door politici.
Ook blijkt dat linkse Kamerleden veel meer waarde aan sociale media hechten dan zij die zichzelf aan de rechterkant van het politieke spectrum plaatsen
Kamerleden van D66 en de Partij Voor de Vrijheid tweeten gemiddeld weinig, maar deze tweets worden door respectievelijk 19% en 14,3% van de journalisten als meest nieuwswaardig beoordeeld. Bij partijen die veel tweets per fractielid versturen, zoals GroenLinks en de PvdD, liggen deze percentages veel lager: 9,5% en 4,8%
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!