FWA highlights #18: Unfairy Tales, IWC Skywriter en Field trip to Mars

Een wekelijkse recap van de beste inzendingen voor de Favourite Website Awards.


Creatie: 180 LA, MediaMonks

Unicef’s Unfairy Tales zijn drie geanimeerde korte films geïnspireerd op de verhalen van Syrische kinderen die hun land ontvlucht zijn. Je hebt de video’s de afgelopen maanden misschien al eens voorbij zien komen op het internet of tijdens een awardshow. 

De bijbehorende website kende ik nog niet, totdat ik hem deze week op moest beoordelen. De video van de 13-jarige Mustafa is op de site vertaald naar een soort interactief kinderboek. De verhaallijn en de animaties zijn hetzelfde, maar er zijn kleine interactieve elementen toegevoegd. Wanneer je Mustafa bijvoorbeeld hoort vertellen hoe zijn familie tegen hun wil werd meegenomen moet je om verder te kunnen ieder familielid weg klikken, totdat de jongen als enige aan tafel overblijft. 

Daarna vertelt Mustafa hoe hij uit eenzaamheid zijn favoriete speelgoed meeneemt als hij op de vlucht slaat. Terwijl je hem een berg ziet oplopen lijkt het speelgoed in zijn handen steeds zwaarder te worden. De worsteling die hij ervaart, wordt benadrukt met een navigatieknop die je naar rechts moet schuiven om Mustafa vooruit te doen bewegen, maar die je slechts met moeite verplaatst krijgt. Uiteindelijk moet hij het speelgoed achterlaten en vervolgt hij zijn weg helemaal alleen naar het vluchtelingenkamp. 

Zo wordt met simpele interactieve elementen extra drama aan dit toch al trieste verhaal toegevoegd. Als je nog niets voelde, dan voel je het nu wel. 


Creatie: Artificial Rome, SinnerSchrader

Je hebt vast wel eens zo’n vliegtuigje gezien dat een merknaam of persoonlijke boodschap in de lucht schrijft. Skywriting is al meer dan honderd jaar oud en hoewel je het niet iedere dag ziet heeft het niet meer de stopping power van vroeger. Op de IWC Skywriter website krijg je echter zelf de stuurknuppel in handen en dat maakt het een stukje leuker.

Op de site kun je kiezen uit vier klassieke vliegtuigen, waar naast ieder toestel een bijpassende lijn IWC pilotenhorloges wordt gepresenteerd. Ik ga voor de Supermarine Spitfire en voer mijn persoonlijke sky message in. Wanneer ik op ‘start your flight’ klik begint een kort filmpje, waarin een piloot naar zijn toestel loopt en snelle blik werpt op het IWC horloge om zijn pols. Direct daarna bevind ik me in de lucht, waar ik mijn virtuele wolkenboodschap creëer door de Spitfire een stippellijn te laten volgen. Zit je op desktop zoals ik dan doe je dit met je pijltjestoetsen, op mobiel of tablet bestuur je het toestel door je device te kantelen.

Een aantal flinke bochten en vinnige tikken op mijn toetsenbord later verschijnt het eindresultaat in beeld dat direct gedeeld kan worden. Verstopt in het menu rechtsboven vind ik ook een link naar de collectie die wel wat prominenter aanwezig had mogen zijn. Desondanks is Skywriter een leuke manier om aandacht te genereren voor en emotie toe te voegen aan IWC’s horloges.


Creatie: Framestore VR Studio, Lockheed Martin, McCann New York

Virtual Reality is een intrigerende, maar eenzame wereld. Als je wel eens een VR experience hebt doorlopen dan weet je dat het onmogelijk is om je ervaring met anderen te delen. De headset en koptelefoon isoleren je volledig van de mensen om je heen. 

Dat moet anders kunnen, dachten de makers van Field trip to Mars. Ze toverden een schoolbus om tot een gigantische VR console waarin schoolkinderen uit Washington DC zonder headset of koptelefoon -en dus met elkaar- konden leren over de rode planeet.  

De bus zag er in eerste instantie uit als een normale Amerikaanse schoolbus. De ramen waren echter vervangen door transparante beeldschermen, die in ondoorzichtige staat een virtueel Marslandschap lieten zien. Aan de hand van de data uit ingebouwde meters en sensoren paste het landschap zich exact aan de snelheid en bewegingen van de bus aan. Wanneer deze in de echte wereld dus over een hobbel ging of een afslag nam, dan werd dit in de virtuele wereld nagebootst.

Door iedere straat in Washington DC in het virtuele Mars oppervlak onder te brengen kon de bus overal in de stad naartoe rijden, wat resulteerde in 250 vierkant mijl(!) te bereizen oppervlak. De toevoeging van surround sound doet het geheel nog echter voelen. 

Field trip to Mars is een bijzondere collectieve virtual reality ervaring, waarvan ik er in de toekomst veel meer van hoop te zien (en mee te maken).  

Marieke Dekker is strateeg bij SuperHeroes Amsterdam en jurylid bij the FWA. Wekelijks deelt ze hier haar drie favoriete FWA inzendingen. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie