Dood van een blogger: China's duistere kant

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Je zou't bijna vergeten. De pracht en praal van de nieuwe stadscentra in Shanghai en Beijing, de , en , domineren het nieuws vanuit China. En ere wie ere toekomt, China is bijzonder succesvol in het scheppen van de nodige afstand tussen het hoopvolle heden en de duisternis van de Culturele Revolutie, nog maar een paar decennia terug.

Maar de duistere kant blijft. Dit blog berichtte al over . Ook de berichtgeving over de mensenrechtenactivist die dankzij de beeidwillige medewerking van Yahoo! in de gevangenis belandde, ligt nog vers in het geheugen.

En alsof China de behoefte had dat alles nog eens flink te benadrukken, is er nu de . In tegenstelling tot de meeste berichten werd Wei Wenha, een 41-jarige manager zoals U en ik, niet doodgeknuppeld door reguliere oproerpolitie. Nee, erger nog, het waren de gevreesde Cheng Guan, zogeheten 'stadsbeheerders', een eufemisme voor halfcriminele knokploegen die door de Chinese overheid routinematig worden ingezet om relletjes, straatverkopers en andere door stadsbestuurders ongewenste elementen op onzachte wijze uit het straatbeeld te verwijderen. Tuig in overheidsdienst, dus.

40 Miljoen bloggers telt China. Nu dus eentje minder. Laten we een moment stilstaan bij het droeve lot van Wei Wenha, die even uit zijn auto stapte om een nieuwswaardig tafereel met Nokia lifeblog te vereeuwigen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie