Relatie pers/bestuursvoorlichters kan veel beter

We vallen niet van onze stoel van verbazing van de uitkomsten, maar toch nuttig dat het eens goed is onderzocht. Zeg je dan. Journalisten en bestuursvoorlichters uit grote gemeenten -woordvoerders van burgemeesters en wethouders- vinden dat er nog veel te verbeteren valt aan hun onderlinge werkrelatie. Die nog net een 'voldoende' krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Niet onverwacht zijn journalisten veel kritischer over de onderlinge verhoudingen dan de bestuursvoorlichters. De voorlichters zouden de bestuurders minder moeten afschermen en pro-actiever moeten handelen, meldt de UT in een persbericht.

Daarnaast moeten ze volgens de journalisten kennis van zaken hebben, snel reageren en betrouwbaar zijn. Eveneens voorspelbaar: op hun beurt vinden de voorlichters van de journalisten dat ze hoor- en wederhoor moeten toepassen, goed geïnformeerd en open moeten zijn.

Uit het onderzoek blijkt verder dat journalisten en bestuursvoorlichters graag doelgericht werken, maar dat, interessant,'daardoor de normen en waarden soms in het gedrang komen.' Voorbeelden bevat het persbericht helaas niet. En
iedereen vindt dat er meer zou moeten worden geinvesteerd in het verbeteren van de onderlinge communicatie en afstemming, maar dat de tijd hen daarvoor ontbreekt.

Het onderzoek, waar, mits ze ook willen, beide partijen wat mee kunnen, is uitgevoerd onder journalisten en bestuursvoorlichters in de grootste Nederlandse gemeenten (meer dan 120.000 inwoners). Dat deed Sophie Krabbenbos, studente communication
studies aan de faculteit Gedragswetenschappen van de Universiteit Twente. Zij studeerde dinsdag af op dit onderzoek.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie