Omdat fysiek vergaderen niet meer mogelijk is, wordt er vaak digitaal vergaderd. Helaas gebeurt dit niet altijd op een verantwoorde manier. Zo blijkt uit de maandelijkse BedrijfsMonitor van verzekeraar Interpolis, uitgevoerd door Ipsos, dat medewerkers van mkb-bedrijven steeds vaker digitaal vergaderen terwijl zij achter het stuur zitten.
Veel mkb-bedrijven passen mobiliteitsplan aan
De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat de mobiliteitsplannen van veel bedrijven inmiddels verouderd zijn. Ter voorbereiding op terugkeer naar kantoor, grijpen veel bedrijven deze kans aan om hun mobiliteitsplan te wijzigen. Veel mkb’ers overwegen bijvoorbeeld om een fietsplan in te voeren (18%) en de persoonsgebonden leaseauto niet langer aan te bieden (16%). Daarnaast overweegt 14% van de ondernemers een deelauto beschikbaar te stellen.
“Het is goed om te zien dat duurzame vormen van mobiliteit worden ingezet”, zegt René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis. “Daarbij is het belangrijk dat er ook afspraken gemaakt worden over veilig deelnemen aan het verkeer via deze nieuwe mobiliteitsvormen.” Uit de BedrijfsMonitor van Interpolis blijkt dat 69% van de mkb-bedrijven geen afspraken heeft gemaakt met medewerkers over het veilig bijwonen van vergaderingen in de auto. En dat terwijl 49% van de mkb’ers wel verwacht dat digitaal vergaderen in de toekomst belangrijk blijft.
Grotere kans op ongelukken door vergaderen achter het stuur
Wie zijn telefoon gebruikt achter het stuur, let automatisch minder goed op de weg. Je kunt immers niet tegelijkertijd oog hebben voor de weg en het scherm van jouw smartphone. Helaas zijn er nog genoeg ondernemers die hier niet tegen optreden. Zonde, want de kans op ongelukken neemt hierdoor toe. Uit de resultaten van eerder onderzoek bleek namelijk dat bij 69% van de ongelukken afleiding een rol speelt.
Maak je geen duidelijke afspraken met jouw medewerkers over het veilig bijwonen van digitale vergaderingen? Dan is de kans dat zij betrokken raken bij een aanrijding aanzienlijk groter dan wanneer je dit wel doet. Als zij in een bedrijfsauto rijden, treft dit jou ook. Reden genoeg om bedrijfsauto’s goed te verzekeren. Je kunt bijvoorbeeld een veilig rijden autoverzekering afsluiten. Als je aan kunt tonen dat jouw medewerkers niet afgeleid worden in het verkeer, kun je zelfs korting krijgen op een autoverzekering.
Gebruik een app voor veilig rijden
Als werkgever hamer je er bij jouw medewerkers ongetwijfeld op dat het belangrijk is om mobielvrij te rijden. Hameren alleen is vaak niet voldoende. Gelukkig kun je meer doen om telefoongebruik in het verkeer tot een minimum te beperken. Installeer bijvoorbeeld de AutoModus-app op de smartphones van jouw medewerkers. Als zij deze app inschakelen voordat ze vertrekken, worden ze niet gestoord tijdens hun autorit. Hierdoor kunnen zij hun aandacht volledig op de weg houden. Voor iedere 100 kilometer die zij met de app rijden, sparen zij bovendien 0,50 euro voor het goede doel. Je slaat dus twee vliegen in één klap.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!