BTW voor de pers & de kenniseconomie

Hij preekt voor eigen parochie, zegt-ie netjes in zijn commentaar. Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra zet zich af tegen het ‘onzalige plan’ van VVD en CDA om de prijs van kranten en tijdschriften aanzienlijk te verhogen via het btw-tarief. Dat kan gerust van 6 pct naar 19 pct. En dat laatste tarief mag van deze partijen ook voor boeken gaan gelden, weet hij.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Joustra: ‘’CDA en VVD willen het voor de burgers duurder maken om aan goede, gedegen en uiteenlopende informatie te komen. Dat botst met hun voortdurende pleidooi dat Nederland een kennisland moet worden.’’ Hij constateert dat de overheid aan de ene kant de vervlakking subsidieert en aan de andere kant ‘echte bronnen van kennis en opinie’ duurder maakt.

Daarbij haalt Joustra zijn stokpaardje van stal, de ruim 700 euro die jaarlijks naar de Publieke Omroep gaat voor het –zijn woorden- in stand houden van ‘’gratis programma’s op radio en televisie waarvan het maar de vraag is of het publiek die wenst; dat weet je immers nooit als het gratis is.’’

Heeft hij gelijk met zijn noodkreet? Ik vind van wel. Helaas is een gedifferentieerd btw-tarief voor printmedia niet haalbaar; want moeten Story en Week-end het hoge btw-tarief betalen en Viva en VN (en Elsevier) het lage? Daar kom je dus nooit uit.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie