Het roer om tijdens de coronacrisis: Bavaria maakt desinfectiemiddel van oud bier

Veel bedrijven en ondernemers proberen hun steentje bij te dragen in de strijd tegen het coronavirus. Laatste in de rij: Bavaria.

123 RF

Omdat door de coronacrisis de wereldwijde vraag naar desinfecterende handgels explosief stijgt, gooien veel ondernemers het roer om. Van ijsjesfabrikant tot handgel-producent: ondernemen in coronatijden vergt flexibiliteit en doorzettingsvermogen. 'Als je kosten blijven doorgaan, moet je halsoverkop iets anders verzinnen.'

Shell
ANP

Shell stelt 2,5 miljoen liter grondstof beschikbaar

In de Shell-fabriek in Pernis wordt een essentiële grondstof voor handgels geproduceerd: isopropylalcohol (IPA). Shell heeft 2,5 miljoen liter van deze grondstof kosteloos beschikbaar gesteld voor de productie van handgels voor de zorgsector in Nederland. Naast deze maatregel verhoogt Shell de komende periode de productie van IPA en wordt productiecapaciteit vrijgemaakt. 'Alles om aan de groeiende vraag naar handgels te voldoen', stellen salesmanager Tomas Rieu en productmanager Yuriy Yanson van Shell. 'Op deze manier leveren we onze bijdrage aan de bestrijding van het coronavirus.'

Bols
ANP

Ook drankgigant maakt handalcohol

Ook Avandis, dat jenever en likeur voor onder andere Lucas Bols en De Kuyper stookt, maakt sinds deze week naast drank ook handgel. 'Er is in ziekenhuizen een enorm tekort aan allerlei beschermingsmiddelen. Wij hebben ervaring met alcoholische producten, maar dan om te consumeren. Handalcohol is een betrekkelijk simpel product, maar het was wel eventjes uitzoeken hoe we dat moesten doen met een middel dat je op de huid smeert', laat Sander Molkenboer van Avandis weten.

In de distilleerderij van Hooghoudt rollen de komende weken niet alleen flessen jenever van de lopende band. Het Groningse bedrijf gaat ook desinfecterende alcohol maken voor de zorg. De distilleerder gaat onder andere leveren aan TSN Thuiszorg en Ambulancezorg Groningen.

Nu de reguliere productie van jenever en kruidenbitters terugloopt door de sluiting van de horeca, heeft de destilleerder ruimte om het desinfectiemiddel te produceren. Hooghoudt gebruikt het recept van de WHO: daarin zit tachtig procent alcohol, waterstofperoxide en glycerine, genoeg om alle virussen en schimmels te doden.

ANP
ANP

Alcohol uit suikerbieten

De Duitse fabriek van de Suiker Unie wint bio-ethanol, een alcoholsoort, uit suikerbieten. Normaal wordt dat gemengd met benzine en gebruikt als de groene brandstof E10, maar door de grote vraag naar desinfecterende producten wereldwijd wordt van de bio-ethanol nu handgel gemaakt. 

'Suiker Unie heeft sinds 2008 een bio-ethanolfabriek in Anklam, Duitsland. Uit het opgeslagen dunsap, dat vrijkomt bij de bietenverwerking, winnen we ethanol. Dat dient normaal als groene brandstof, maar wordt nu dus als desinfectiemiddel ingezet', laat duurzaamheidsmanager van Suiker Unie Andries Olie weten op zijn LinkedIn-pagina. 

Suiker Unie maakt de handgels overigens niet zelf, maar levert de alcohol aan leveranciers. 

ijs
ANP

Van ijsjes naar desinfectant

De Groningse ondernemer Marc Begeman gooide afgelopen week evenens het roer om. 'We maakten eerst ijsjes, maar door de coronacrisis liep 80 procent van de orders terug. Omdat de kosten gewoon blijven doorgaan, moet je halsoverkop iets verzinnen. We hebben dit besloten om zo onze fabriek en bedrijf draaiende te houden en om de tekorten in de markt op te vullen met een goed en goedkoop alternatief.' 

Dus maakt hij sinds deze week desinfectant. 'We merken dat er een grote schaarste is op de markt. Er wordt op dit moment een woekerprijs gevraagd voor desinfectant. Om de kosten voor de zorg zo laag mogelijk te houden, rekenen we een gereduceerd tarief', vertelt Begeman, die het razend druk heeft. 

'Het loopt momenteel enorm goed, we hebben 300.000 liter voor zorginstellingen, bedrijven en particulieren. Het is echt gekkenwerk. De telefoon staat roodgloeiend'.

LVMH
ANP

LVHM maakt gratis handgel

LVHM gaat voorlopig alleen gratis desinfecterende handgel maken. Normaliter produceert het bedrijf onder meer parfum en cosmetica voor luxe modehuizen als Christian Dior, Givenchy en Louis Vuitton, maar gebruikt haar fabrieken nu om desinfecterende hangdel te produceren. 

Frankrijk kampt, net als veel andere landen, met een tekort aan ontsmettende handgel. Voor LVHM reden om de productie van hun reguliere producten stop te zetten, en zich te focussen op het produceren van handgel. 'Met dit initiatief willen we een groter aantal mensen in staat stellen om zichzelf te beschermen en zo het virus in te dammen. LVHM zal zich daarvoor zo lang als nodig is inzetten, en dat in samenspraak met Franse autoriteiten', laat een woordvoerder van het bedrijf weten.

Bavaria
ANP

Bavaria schiet kroegeigenaren en ziekenhuizen te hulp

De familiebrouwerij van Bavaria, Royal Swinkels, gaat horeca-ondernemers en ziekenhuizen te hulp schieten door biertanks bij cafés leeg te halen om daar vervolgens gedesinfecteerde alcohol van te maken voor ziekenhuizen, meldt de Telegraaf. Het bier in tanks is minder lang houdbaar, dus zitten kroegeigenaren ermee in hun maag. Swinkels belooft het bier op te halen, de hoeveelheid te vergoeden en kosteloos alcohol te leveren aan zorginstellingen.

Het is een logische reflex om in crisistijd te bezuinigen, maar een verkeerde strategie, waarschuwt Edgar Molenaars in zijn blog.

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Tio Huisman
Dat is een idee.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie