Vrijwel alle bedrijven zijn bekend met dit dilemma, vooral de professionals in het marketing, design of sales team. Hoewel contextgebonden, is de strijd echt bijna universeel. Gelukkig bestaat er voor elk probleem een oplossing, of in dit geval minstens twee. In feite bestaat digital asset management (DAM) in twee versies. Om te bepalen welke versie het meest geschikt is voor jou, beginnen we met een overzicht en beschrijving van beide versies:
On-prem DAM: Zie dit als een intern DAM-systeem. Je organisatie koopt het van een derde partij tegen een vast bedrag. Vervolgens moeten je medewerkers zo'n beetje alles zelf regelen, van de implementatie tot het oplossen van de problemen.
SaaS DAM: We noemen het graag Cloud DAM of simpelweg de toekomst. SaaS DAM wordt beheerd door een derde partij die een maandelijkse abonnementsprijs in rekening brengt. Het biedt ook essentiële zaken als onboarding, training, beheer, updates, ondersteuning en schaalbaarheid.
Wellicht denk je dat on-prem DAM de goedkopere oplossing is: je betaalt maar één keer, hoopt op het beste en vertrouwt op je eigen bekwaamheid om het te laten werken. Maar deze veronderstelling laat nog wel het een en ander te wensen over, dus veel organisaties kiezen daarom voor de andere (en hippere) optie: SaaS DAM.
De voordelen van on-prem DAM
On-prem DAM werkt goed voor organisaties die in de volgende categorieën vallen:
- Bedrijven die niet-standaard maatwerk nodig hebben met betrekking tot productintegraties
- Bedrijven die gebonden zijn aan strikte wettelijke normen met betrekking tot digitale assets
- Bedrijven met een solide IT-afdeling (en een uiterst bekwaam personeel met voldoende tijd om een DAM-systeem te beheren)
- Bedrijven die over voldoende interne middelen beschikken om een dergelijk resource-intensief systeem te gebruiken
Als je bedrijf voldoet aan al deze criteria, dan is on-prem DAM wat je nodig hebt om je digitale assets te beheren. Maar als bovenstaande lijst niet helemaal overeenkomt met je verwachtingen, dan is SaaS DAM waarschijnlijk de juiste keuze.
De voordelen van SaaS DAM
Ten eerste, het is gemakkelijk. Zie het als plug-and-play. Je krijgt de software infrastructuur en ondersteuning van je provider en je bent klaar om aan de slag te gaan.
Ten tweede, het is schaalbaar. Met SaaS DAM betaal je maandelijks, maar alleen voor wat je gebruikt. En naarmate je organisatie groeit, krijg je zonder problemen (en potentieel onbeperkt) nieuwe middelen toegewezen.
Een goede SaaS DAM wordt voor je beheerd. Je hebt geen intern IT-team nodig om het systeem te beheren, omdat je provider een constante en toegewijde ondersteuning biedt. Laat iemand anders de problemen voor je oplossen.
Laten we ten slotte niet vergeten dat de wereld is veranderd. We leven in een digitaal tijdperk en door altijd bereikbaar te zijn, is SaaS DAM geschikt voor het moderne leven. Als cloud-gebaseerde oplossing is het overal veilig toegankelijk, voor iedereen binnen of buiten de organisatie die toestemming hebben - je leest het goed, ook voor al die externe partijen.
We begrijpen dat het verstandig is om zoveel mogelijk op de maandelijkse kosten te besparen. En op eerste gezicht is dat wat een on-prem DAM doet. Maar is dat echt zo? Het korte antwoord is nee. De meeste kosten in verband met dit systeem zijn simpelweg verborgen. Dus laten we eens kijken welke dit zijn.
Hoewel je waarschijnlijk een intern IT-team hebt, zul je misschien ontdekken dat het intern beheren van je DAM een niveau van toewijding vereist dat al snel overweldigend kan zijn. Wat betekent het voor jou? Om er zeker van te zijn dat het team alles in de gaten kan houden, is het inzetten van extra IT-personeel het meest waarschijnlijke scenario.
Wat gebeurt er als je on-prem DAM een storing ervaart? Eenvoudig, je hele organisatie staat stil totdat je IT-team het probleem heeft opgelost. Met hoge kosten als gevolg. Aan de andere kant zou je SaaS DAM leverancier een specifiek noodplan uitrollen, terwijl ze het probleem binnen een gegarandeerde tijd oplossen.
Tenslotte zijn on-prem DAM-systemen fysieke systemen binnen je organisatie. Ze zijn nieuw en concurrerend op het moment dat je ze koopt, maar net als de meeste mensen wordt het systeem niet elegant ouder. Je zult uiteindelijk te maken krijgen met de kosten van vervanging en de onrust die deze overgangsperiode binnen je organisatie met zich meebrengt.
Tot slot nog een korte samenvatting. On-prem DAM is een oplossing die voor sommige organisaties zeker goed werkt. In sommige gevallen heeft het zelfs de voorkeur. Maar dit soort organisaties zijn er zelden of nooit. De simpliciteit, het gemak van implementatie, de schaalbaarheid en de professionele ondersteuning die SaaS DAM-systemen daarentegen bieden, helpen bedrijven die op zoek zijn naar de nieuwste technologie en die willen profiteren van de voordelen die daarbij komen kijken - van beveiligde toegang op afstand tot instellingen voor toegangsrechten en een concurrerende UI.
Wil je nog meer leren over on-prem vs SaaS DAM? Bekijk dan deze webinar: DAM Solutions: Cloud vs. On-premise.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!