De meest succesvolle bedrijven zien en gebruiken API’s als een manier om de business te versnellen, nieuwe klanten te bereiken en te innoveren. Het werken binnen een API-ecosysteem geeft de mogelijkheid om met minimale middelen hun data te delen met anderen of data van derden zelf te gebruiken. Maar bij het bouwen van een goed API-ecosysteem is meer nodig dan alleen architectuur en technologie.
Eigen onderzoek
In de 'oude' wereld werden applicaties met elkaar geïntegreerd op basis van een service based architectuur, maar aan deze werkwijze kleven een aantal nadelen, die niet gelden voor API's.
Webservices en API's hebben min of meer dezelfde functionaliteit binnen het applicatielandschap, waarbij data wordt uitgewisseld via interfaces. Er zijn echter verschillen die een grote impact hebben op de ontwikkeling en de manier van werken, vooral in het huidige tijdperk van IT, waar snelle applicatie-ontwikkeling essentieel is. Webservices zijn meestal ontworpen door architecten met de bedoeling data uit te wisselen tussen verschillende interne applicaties. API's moeten echter worden gebouwd met de applicatieontwikkelaar in gedachten: het moet passen bij hun behoeften en de applicatie ontwikkeling versnellen. Andere verschillen zijn te zien in kosten, omdat webservices zich richten op kostenbesparingen met integraties (IT), en API's juist meer omzetgedreven zijn. Frontend-applicaties zijn ook steeds vaker rechtstreeks verbonden met API's en richten zich daarmee op het genereren van inkomsten (business).
Beginnen met de blauwdruk
Bij het bouwen van een goed API-ecosysteem is meer nodig dan alleen architectuur en technologie. Om te beginnen heb je een goede blauwdruk van je strategie nodig. Hoe verandert de organisatie (business, IT, teams, developers) met betrekking tot het werken met API's? Wat heb je nodig voor het bouwen en implementeren van je API? Hoe betrek je het gebruik van je API en creëer je een succesvol API-ecosysteem binnen de organisatie?
Een strategie voor digitale transformatie is een goede motor voor de overgang naar een API-ecosysteem. Een API-ecosysteem moedigt developers en teams aan om samen te werken en meer en betere klantervaringen te leveren. Het bouwen van nieuwe API's bovenop andere API's verhoogt de skills en productiviteit van teams. Een goed gedocumenteerd developers-portaal samen met een waardevolle en gezonde API, heeft een grote impact op het succes van een digitale strategie. Wanneer je een API als ‘product’ bekijkt, kan de API-portal worden gezien als een supermarkt voor developers, een supermarkt die is geoptimaliseerd voor ‘verkoop’ van API’s. Dit vertaalt zich in goed geschreven documentatie, eenvoudige registratie voor developers en een goede procedure voor het aanvragen van toegang tot API's. Maak het een soepele ervaring voor developers.
Als we aan een supermarkt met API's denken, moeten we ook goed nadenken over welke API's aangeboden zullen gaan worden, wat hun levensduur is (zijn ze nog up-to-date/verlopen?), verbeteringen en of er nieuwe of betere API's zijn. De API-levenscyclus moet worden beheerd en gecontroleerd. Bij grotere API's is dit een taak die kan worden opgepakt door een speciaal API-team. Een (centraal) team dat de API beheert en de verantwoordelijkheid heeft om een gezond API-ecosysteem te bouwen, en te behouden, met best practices op het gebied van beveiliging, datamodellering, REST, etc.
Keuzes maken in architectuur en technologie
Om tot een hierboven beschreven ecosysteem te komen, moeten we werken aan architectuur en technologie. Een nieuwe doelarchitectuur is afhankelijk van het bestaande applicatielandschap en de gekozen strategie. Service-gebaseerde, micro-service of monolithische architecturen hebben allemaal een andere aanpak nodig bij het werken aan een API-strategie.
Als het gaat om technologische keuzes, is een goed API-platform erg belangrijk omdat het een centrale plaats in je ecosysteem zal innemen. Een platform dat schaalbaar, veilig en goede API-beheerfunctionaliteit bevat. Dit platform helpt bij het ontwerpen, bouwen en implementeren van de API's, maar geeft ook goede controle over uw API met toegangscontrole, snelheidsbeperking, monitoring, etc. Er zijn veel platformen beschikbaar, de meeste zijn vergelijkbaar in functionaliteit en kunnen heel goed een API leveren.
Bij Dept hebben we goede ervaring met Apigee, een API-beheerplatform van Google en leider in het Gartner Magic Quadrant 2019 voor API-beheer. Het heeft een goede GUI, uitgebreide beveiligingsopties, geautomatiseerde deployments, monitoring en nog veel meer.
Het Anypoint-platform van Mulesoft is een andere leider in API-beheer. Anypoint is een zogenaamd hybride integratieplatform inclusief iPaaS, ESB en API-beheer. Het Anypoint Design Center maakt het mogelijk om via visual coding snel API’s te bouwen.
Microsoft Azure API Management is een andere manager die we gebruiken, vooral vanwege de eenvoud en automatiseringsmogelijkheden. We kunnen de implementatie eenvoudig automatiseren met Azure DevOps, het integreert ook goed met (digitale) platforms die al op de Azure Cloud zijn gebouwd.
De genoemde platforms hebben allemaal een API-ontwikkelaarsportaal beschikbaar. Een ontwikkelaarsportaal is erg belangrijk voor het betrekken van uw API-ecosysteem, omdat het ontwikkelaars in staat stelt eenvoudig API's te ontdekken, te verkennen en toegang te vragen.
Controleren en voorkomen van onregelmatigheden
Wanneer strategie, architectuur, tooling en API's aanwezig zijn, moeten we dit systeem goed monitoren. Een effectieve monitoringstrategie is belangrijk omdat deze veel informatie geeft over gebruikerservaringen, prestaties en statistieken voor het bedrijf. Uit al deze informatie kunnen we veel informatie destilleren en zelfs de (nabije) toekomst voorspellen door het gebruik van machine learning algoritmen. Denk aan algoritmen die trends of afwijkingen in fouten, responstijden of andere statistieken herkennen. Door het versturen van waarschuwingen bij het overschrijden van vooraf gedefinieerde drempels kunnen we proactief ingrijpen.
Wil je als bedrijf blijven innoveren, groeien, onderscheidend zijn en kunnen concurreren, dan zijn API’s een must. Daarbij is een 360-aanpak essentieel, inclusief zaken op het gebied van data-ontwerp, development, infrastructuur, beveiliging en 24/7-ondersteuning. Begin klein, start snel maar bovenal: ga voor een open en toekomstbestendig API-ecosysteem.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!