Met Augmented Reality bekijk je Schiphol ineens door een heel andere bril

AR is de missing link tussen traditionele en digitale media.

Augmented Reality
Augmented Reality

Beroemde scene uit Back To the Future II: Michael J. Fox duikt in 2015 weg voor een gigantische haai die plots verschijnt uit een billboard op straat. Op het moment dat de enorme kaak van Jaws hem lijkt te verslinden, verdwijnt de haai. Tijdreiziger Marty snapt er niks van. Logisch, onze held komt uit 1989 en AR-toepassingen zagen pas halverwege de jaren negentig het levenslicht.

Met deze film gaf maker Robert Zemeckis ons een meer dan aardig doorkijkje naar de toekomst. Augmented reality (AR) verovert bijna dertig jaar na uitkomen van de film inderdaad terrein, onder andere in de advertising. AR zou weleens de missing link tussen traditionele en digitale media kunnen zijn. Laten we zelf eens proberen de toekomst te voorspellen: wat ervaren reizigers dankzij AR op Schiphol over een jaar of vijf?

De nieuwe realiteit is augmented

Met AR leg je een extra ‘laag’ over de realiteit. Voorbeeld: met de dino-app van Albert Heijn konden kinderen (en ouders) verzamelplaatjes scannen met een smartphone. Hierbij verschijnt er in het smartphonescherm een bewegende dinosaurus. Heel realistisch en ogenschijnlijk in 3D, want de dino is gefixeerd op één plek in de ruimte die je ‘filmt’: door de camera heen en weer te bewegen, kun je het beest van alle kanten bekijken, tegen de achtergrond van je eigen woonkamer.

Dino-app Albert Heijn
Dino-app Albert Heijn Dino-app Albert Heijn

AR lijkt te winnen van VR

Techreuzen Apple en Microsoft zetten in op groei van AR met respectievelijk ontwikkeltool ARKit en de HoloLens. Hiermee lijkt AR het te winnen van virtual reality, waarbij de héle ervaring virtueel is. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn de toegankelijkere techniek van AR en het feit dat je jezelf met de huidige VR-brillen helemaal moet afsluiten van de buitenwereld. Daar zit niet iedereen op te wachten.

De scheidslijn tussen advertentie en vermaak is steeds waziger
André Wilderdijk

Opvallend adverteren met AR

AR is erg interessant voor advertising. Bedrijven kunnen hun uitingen niet alleen opvallender maken – à la het vermaak van de dino-plaatjes. Ook kunnen ze de doelgroep meer productinformatie geven dan bij traditionelere media. Merken als IKEA en Adidas tonen je bijvoorbeeld nu al hoe hun producten eruitzien in jouw omgeving, of aan jouw voeten. Hoe je AR ook inzet, de bedoeling is dat gebruikers een rijkere ervaring krijgen van de omgeving waarin ze zich bevinden. De naam zegt het al: een augmented reality, wat ‘aangevulde realiteit’ betekent.

De luchthaven als AR-proeftuin

Op luchthavens kan AR de beleving van de reiziger naar grotere hoogten tillen. Op London Gatwick bijvoorbeeld zijn er vorig jaar 2.000 beacons geplaats. Hierdoor kunnen passagiers eenvoudig naar hun gate navigeren met gebruik van een speciale AR-app. Ook zonder wifi-aansluiting. Op Changi in Singapore wordt personeel van ground handling uitgerust met een AR-bril om bagage sneller te kunnen in- en uitladen. Instructies en informatie over de bagage zien ze als extra laag over de realiteit, wat sneller werkt dan gebruik van papieren documenten. Vliegtuigen kunnen zo sneller de lucht in en aankomende passagiers hebben eerder hun koffer terug.

AR op de luchthaven
AR op de luchthaven AR op de luchthaven

Gepersonaliseerde advertising

Luchthavens zijn bij uitstek een interessante plek voor AR-toepassingen: één plek, verschillende dienstverleners en veel mensen ­– die onbekend zijn met de locatie én openstaan voor nieuwe ervaringen door de vakantiestemming. Hun tijd op de luchthaven is een belangrijk onderdeel van de totale reisbeleving. Accountmanager André Wilderdijk van Schiphol legt uit: ‘Omdat reizigers best wat tijd doorbrengen op Schiphol, willen we ze een aangename tijd bezorgen. We hebben veel overstappassagiers, die gemiddeld 146 minuten doorbrengen bij ons. De huidige reiziger wil echt meer dan alleen vliegtuigen kijken met een bekertje koffie in de hand.’ Schiphol is kortom dé plek om te experimenteren met AR.

Scheidslijn advertising en vermaak verdwijnt

‘Voor reizigers wordt de scheidslijn tussen advertentie en vermaak steeds waziger’, aldus André. ‘Of een tijdelijke expositie op Schiphol nu bedoeld is als aangename afleiding of toeristen naar het daadwerkelijke museum moet trekken: dat maakt de reiziger niet veel uit. Wij hebben er belang bij dat Schiphol een prettige plek is om te vertrekken, aan te komen of door te reizen. AR-toepassingen kunnen daar een belangrijke rol in spelen. AR is een prachtige tool om media en fysiek bij elkaar te brengen.’ Van instore infotainment tot via een app checken of je handbagage wel mee mag: AR heeft de potentie om vliegreizen tot een nog grotere beleving te maken.

Gepersonaliseerde advertising

Zodra we de persoonlijke AR-bril omarmd hebben, gaat er een wereld aan mogelijkheden open. André: ‘Nu al zie je dat advertising steeds persoonlijker wordt. Onze klanten targeten bijvoorbeeld heel bewust aankomende passagiers uit een bepaalde regio. Door AR kunnen aanbieders content nog veel persoonlijker maken, zeker als passagiers bereid zijn data met je te delen. Driedaagse business trip naar JFK? Terwijl je wacht bij je gate krijg je straks ongetwijfeld al suggesties voor een onvergetelijk avondprogramma in The Big Apple, inclusief scherpe deals.’

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →