Deze week was Joëlle Strijk, artdirector/designer en oprichter van Courtside Agency uit Rotterdam, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde zij haar inspiratie op de LinkedIn-pagina van Nils Adriaans en Adformatie (één bijdrage per dag).
Strijk over haar week: 'Voor mij kan inspiratie in van alles zitten, ik zie het als een overdraagbare energie. Het moet iets bij je losmaken, je nieuwe inzichten of perspectieven bieden. Laatst was ik bijvoorbeeld met mijn team op ‘creative camp’ (een soort writers camp/hackaton) voor een nieuw project. We zaten in een bungalow huisje op een camping in de Veluwe. De beste ideeën? Die kwamen in het café tegenover de receptie. Het was lekker om in een totaal onbekende omgeving met andere prikkels te werken. Vandaar dat mijn 5 picks allemaal in een verschillende hoek zitten.'
Hier haar 5 bijdragen:
1. Jacquemus - 'I don't do clothes, I do stories'
'Bij Courtside is ons motto ‘the status quo challenges us to do things differently’. Dingen anders doen zit ‘m niet alleen in onze output maar ook in het proces. Zo zijn we momenteel bezig met de brand strategy en identity van een nieuw supplementen-merk dat volledig natuurlijke supplementen aanbiedt. Geen troep of vulmiddel wat je toch vaak ziet, maar gewoon een mooi en eerlijk product.
Wat je ziet in die wereld is dat echt iedereen hetzelfde doet. Van merknaam tot taalgebruik tot packaging. Ik ben toen ook juist op zoek gegaan naar inspiratie buiten die categorie. Ik moest denken aan de Franse fashion designer Simon Porte Jacquemus en zijn surrealistische video laatst waarbij hij zogenaamde trams in Parijs omtoverde tot 'zijn' mega Le Bambino tassen.
Zoals de designer zelf zegt: 'I don't do clothes, I do stories.' En dat zie je in alles terug: in de 'toast' uitnodiging voor een van zijn shows (Jacquemus has become the toast of Paris), pop-up stores en social media. Het is mooi om op zo’n manier merken te kunnen bouwen.'
2. Jack Harlow - Rap is een krachtig medium is om sociale kwesties aan te kaarten
'Ik kan slecht in stilte werken. Ik luister altijd muziek als ik aan het werk ben en dan het liefst hip hop. Bijna een jaar na z’n laatste album kondigde Jack Harlow - eind april - uit het niets zijn nieuwe album, Jackman., aan. Diezelfde week kwam deze nog uit.
Jack mocht dan wel een co-sign from Kanye West and Drake hebben gekregen, maar zijn laatste album ‘Come Home the Kids Miss You’ ontving veel kritiek. Het werd afgeschreven als een onpersoonlijk album met weinig storytelling.
Met het nieuw album hoor je direct dat hij hiermee het tegendeel wil bewijzen. Het is autobiografisch, literair, eerlijk en hij rapt écht. Voor mij is de meest opvallende track ‘Gang Gang Gang’. Waarin hij expliciet rapt over maatschappelijke verantwoordelijkheid en misbruik. Het laat zien dat rap een krachtig medium is om belangrijke boodschappen over te brengen en sociale kwesties aan te kaarten.'
3. Queering - Zelfs het bezitten van dit font kan voor sommige gebruikers al gevaarlijk zijn
'Queering is een font ontwikkeld door designer Adam Naccarato. Het is geïnspireerd door protest-posters en queer publicaties en geüpdate voor modern gebruik. De naam Queering komt van 'Queering a Space' - het doorbreken van de hokjes zoals gender en seksualiteit. Het font is pay-what-you-want en open-source en alle opbrengsten gaan naar het Ali Forney Center in New York.
Ondanks het feit dat de acceptatie van de community wereldwijd groeit, zijn er nog steeds veel landen die anti-LGBTQIA+ wetten hebben. Zelfs het bezitten van dit font kan voor sommige gebruikers gevaarlijk zijn. Daarom heeft de designer ook een versie van het font ontwikkeld dat vermomd is onder de naam ‘Lavender’; hierbij zijn ook alle glyphs die queer-themed iconen zijn in een apart lettertypebestand geplaatst als optionele download.'
4. Swarm - Een duistere wending
'Kijktip! Op Amazon Prime Video kun je de serie Swarm checken. Rete-spannend, surrealistisch en mooi geschoten. De thrillerserie is bedacht door Donald Glover en Janine Nabers.
Je volgt het verhaal van een jonge fan die een extreme obsessie heeft met een popster (het wordt niet expliciet benoemd, maar het is duidelijk dat de popster Beyoncé moet voorstellen) - en deze obsessie neemt een duistere wending. Meer zeg ik niet, ga het vooral kijken. Al doe je het alleen al voor de mooie titel-kaarten, ontworpen door de Parijse lettering artist Alexis Taïeb (aka Tyrsa).'
Lettering artist Tyrsa is bringing fresh perspectives to typography.
5. Over Routines-podcast - En de weg van het tweesnijdende zwaard
'Ik heb van kinds af aan altijd veel gesport: turnen, judo, breakdance. Begin 2018 heb ik kickboksen opgepakt en was ik vanaf dag één verkocht. De allereerste keer dat ik ging trainen was mijn lichaam zó op dat ik alleen nog trillend mijn naam op het inschrijfformulier kon zetten. Naast fysiek is het mentaal ook uitdagend. Veel mensen kennen de quote “Everyone has a plan until they get punched in the mouth” van Mike Tyson en niets is minder waar. Als je nog nooit met tranen in je ogen in de ring hebt gestaan, lieg je.
De eerste keer sparren is spannend en kan overweldigend zijn. Het lijkt alsof je in één klap alles wat je hebt geleerd vergeet en als de druk wordt opgevoerd, wil je niets liever dan wegrennen. Vechtsport houdt je een spiegel voor, maakt je zelfverzekerder en leert je om de rust te bewaren. Het geeft je lessen mee die in het creatieve vak ook goed toepasbaar zijn.
Ik luister regelmatig naar Over Routines, een podcast van Arie Boomsma, waarin gezondheid en sport centraal staan. Mijn trainer Alex Boogers, die naast kickboks-trainer ook nog eens een hele goede romanschrijver is, was hier te gast. Hij zei daar het volgende over een opvatting die je ook terugvindt in budo (verzamelnaam voor de Japanse vechtkunsten): “Als je de weg van vechtkunst beheerst en je bent een strijder, maar je kunt geen gedicht schrijven, dan ben je een barbaar, een dier dat reageert op instincten. Als je de weg van de vechtkunst niet beheerst, maar je beheerst alleen maar de weg van de hoge kunsten - of dat nou poëzie, schilderkunst of muziek is -, maar je beheerst niet de kunst van het lichaam, dan ben je niet compleet. Het is de weg van het tweesnijdende zwaard; de pen en het zwaard moeten in harmonie zijn.”
Dus vanavond wanneer alle e-mails de deur uit zijn, Photoshop is afgesloten na een dubbele command + S en ik mijn laptop dichtklap, sta ik weer in de gym.'
Komende week is Willem-Albert Bol, CEO marketing- en mediabureau Abovo Maxlead (zijn lijfspreuk: de wereld draait om aandacht), curator van #RPOTDFAW.