Gebruikers met zowel een Facebook- als een Instagram-account moeten sinds maandag 11 oktober expliciete toestemming geven om hun accounts te koppelen in Facebooks Accounts Center. Dit opt-in-model werd door Facebook in september aangekondigd en geeft gebruikers meer controle over hun privacyvoorkeuren.
Wie zijn Facebook en Instagram los wil gebruiken, wordt voortaan in advertenties gezien als twee personen. Adverteerders moeten daarom rekening houden met veranderende statistieken over het geschatte aantal personen dat een advertentie ziet en tot welke doelgroepen zij behoren.
Privacy boven adverteerders
Facebook geeft gebruikers met een Facebook- en Instagram-account al langer de mogelijkheid om die te verbinden, bijvoorbeeld om een bericht tegelijkertijd op beide platforms te delen. Facebook weet via de technisch gelegde koppeling dat deze twee accounts van één persoon zijn en gebruikte die informatie om de accounts intern te koppelen. Met name voor advertentie- en meetstatistieken levert dat meer en nauwkeurigere informatie op. Veel gebruikers wisten waarschijnlijk niet dat Facebook de koppeling voor deze doeleinden gebruikte, schrijft Adexchanger.
Gebruikers konden via het Facebook Accounts Center wel verschillende privacyinstellingen aanpassen. Onduidelijk is hoeveel gebruikers hier vanaf wisten en de advertentiekoppeling uitgeschakeld hebben (opt-out). Facebook meldt daar niets over in de blogpost waarin het bekendmaakt dat het is overgegaan op het opt-in-model. Gebruikers moeten nu expliciet akkoord gaan met de koppeling.
Een duidelijke reden voor de overstap naar het opt-in-model geeft Facebook niet. Graham Mudd, Facebooks Vice President Product Marketing for Ads, zegt wel dat de verandering 'in lijn is met trends om mensen meer controle te geven over hoe hun informatie gebruikt wordt voor advertenties en voldoet aan de veranderende advertentie-, privacy- en regulatie-omgevingen.'
Facebook verandert meer advertentiezaken
Facebook verandert deze week meer zaken rondom advertenties, vooral gericht op adverteerders. Zo geeft Facebook adverteerders niet langer een indruk van het 'potentieel bereik' (geschat aantal personen) maar noemt het een 'geschat bereik van het publiek' met een ondergrens en een bovengrens. Marketeers hebben dus een minder concreet beeld van het aantal personen dat hun campagne gaat bereiken. Facebook heeft hier mogelijk toe besloten omdat het momenteel in een rechtszaak verwikkeld is over hoe het socialemediabedrijf het 'potentieel bereik' berekende.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!