Over binge reading, of waarom boeken weer 'fokking hot' zijn
door Marcel Vogels
Jonge vrouwen in de leeftijd 15-35 zijn er he-le-maal verslingerd aan: boeken. Ja, je leest het goed. Niet eens e-readers. Boeken!
Vacatures
Accountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
SpottaIn samenwerking met grote bereikspartien als Wayne, Parker & Kent, doen we bij MeMo2 momenteel onderzoek naar het leesgedrag van jong volwassenen. De officiële resultaten zijn nog niet gepubliceerd, maar op deze plaats wil ik de Adformatie-lezers niet langer laten wachten: Boeken zijn weer 'fokking hot'.
Nee, niet Mulisch of de Anton Wachter-cyclus van Vestdijk. We praten hier over Young Adult-series als Hunger Games, Divergent en The Jewel. Stuk voor stuk scifi of romantische titels die de lezer meenemen in een verhaal, met een hoofdpersoon die over sterke, maar eigenlijk heel gewone eigenschappen blijkt te beschikken. Zeg maar het o zo gewone meisje dat opstaat als de onverwachte held(in).
Netflix
Bijna de helft van de ondervraagden leest meer dan tien boeken per jaar. Waarbij het leesgedrag opvallend veel overeenkomst vertoont met hoe we tv-series kijken. Zoals Netflix kijkers in het weekeinde een compleet seizoen House of Cards in één lange zit uitkijken, doen young adult lezers dit met boeken. Hele series worden in één ruk uitgelezen, tot de harde stop die volgt omdat de serie is afgelopen.
Young Adult-series kennen een verslavend karakter wat binge-reading in de hand werkt. Maar het belangrijkste onderscheid van wat ik 'het nieuwe leze' zou willen noemen, is het dynamische karakter. Boeken vormen in zekere zin een startschot voor een uitgebreide 'experience'. Sorry voor dit rotwoord, maar... een experience is het echt.
Het nieuwe lezen gaat over napraten met vrienden en kennissen op Facebook. Over jatten van content die je verder leest op mobiel. En over appen met je vriendin terwijl je aan het lezen bent.
Geruststellend
Lezen is meepraten, laten we dat vooral niet vergeten. En het nieuwe lezen gaat daarin een stuk verder dan we gewend zijn. Het nieuwe lezen is, kortom, veel socialer dan lezen ooit was.
Of Nederlandse uitgevers die ontwikkeling ook zien? Vanessa Storm de Grave (WPG): 'Als we young adult-boeken naar het Nederlands vertalen, weten we eigenlijk al dat de echte binge-readers die uit de schappen zullen trekken. Voor een uitgever is dit een geruststellend gevoel. Lezen is hotter dan ooit, onder een doelgroep die door ouderen allang was afgeschreven.'
Marcel Vogels is oprichter van MeMo2 en DMA-Institute.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid