Overslaan en naar de inhoud gaan

RTL en Insites doken in social media om X-Factor aan te passen

RTL Nederland heeft afgelopen jaar voor de tv-programma’s X Factor en So You Can Think You Can Dance de social media-scene nauwlettend…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

RTL Nederland heeft afgelopen jaar voor de tv-programma’s en de social media-scene nauwlettend gevolgd na elke uitzending van de shows.

related partner content for mobile comes here

Niet alleen werden de sentimenten van kijkers in beeld gebracht en werden uitzendingen op grond van die bevindingen aangepast, ook de kandidaten werden beoordeeld en opgepoetst.

Dat leidde tot ingrijpende aanpassingen in het programma, zo meldde afgelopen week van Insites Consulting, het Belgische onderzoeksbureau dat door RTL Nederland werd ingeschakeld om de inzichten uit social media te bundelen, te waarderen en concreet te maken.

RTL besloot bijvoorbeeld om de stemprocedure van ‘So You Think You Can Dance’ te wijzigen halverwege de liveshows. Omdat ‘sentiment analysis’ had aangetoond dat aanpassing van het programma nodig was om de populariteit op peil te houden.

Verhaeghe (foto beneden) trad afgelopen week in Rome op als spreker van een . Ze gaf daar een onthullend inzicht in hoe RTL het programma modelleerde en aanpaste na de bevindingen van Insites. Ze zei dat deze gegevens niet eerder naar buiten zijn gekomen, mede omdat het nogal gevoelig ligt binnen RTL.

Programmamakers willen niet altijd weten hoe de stem van het volk hun format verandert. Alles werd namelijk gemeten: hoe de jury het deed, of het muziekthema in de smaak viel én wat men van de kandidaten vond.

InSites Consulting noemt het research-instrument, . En het is gebaseerd op IBM SPSS text analytics, om inzicht te krijgen in de ongestructureerde data van social media.
Verhaeghe gaf een concreet voorbeeld hoe dat werkte tijdens de uitzending van het tweede seizoen van X-Factor. Met .

Insites gebruikte het instrument om meteen na elke show inzicht te krijgen in het X-Factor-sentiment op het net en vooral in social media. In het weekend was de show, in de week daarna werd de stemming van het volk gemeten en voor de volgende uitzending werden er al aanpassingen gedaan.
Ze gaf als voorbeeld het optreden van (foto beneden), die in de voorronden niet opviel. De wat verlegen donkere jongen met nerdy bril en t-shirt kwam met de hakken over de sloot door de voorrondes.

Toen hij de liveshows haalde bleek hij in het onderzoekssprectrum van Insites als enige kandidaat in de neutrale hoek te zitten. Hij was een beetje de grijze muis in de groep. Waar de anderen in het spectrum zaten van ‘positief’, ‘negatief’ of ‘controversieel’, viel hij als enige in het neutrale vlak.

RTL toog aan het werk: de jongen kreeg lenzen, afgewisseld met nieuwe brillen. Een nieuwe outfit en hij moest, zoals Verhaeghe zegt ’in de makeover’. Met resultaat, want hij haalde de finale en werd uiteindelijk derde.

Insites volgde daarvoor 71.230 online conversaties over X-Factor. Dat leidde ook tot aanpassingen in de muziekkeuzes. Zo bleken bepaalde muzieksoorten helemaal niet populair en werd de keuze van sommige nummers al helemaal niet begrepen. RTL gaf daarop het publiek een stem in de muziekkeuze.
Ook bleek er na de eerste liveshow een dip in populariteit (lees: de intensiteit van de buzz rond X-Factor). Insites vond uit dat het te maken had met het gebrek aan informatie over de kandidaten.

De oplossing kwam van RTL, dat aan alle kandidaten een digitale videocamera gaf met het verzoek hun leven te filmen. Die video’s werden op de site gezet.

Verhaeghe: ‘In marktonderzoek vragen we steeds meer en meer. En de consumenten zijn steeds minder geneigd om antwoorden te geven. Je moet ophouden met vragen stellen. Vaak zijn de antwoorden die we zoeken al ergens online te vinden. Zo kunnen we het research eco-systeem ook in stand houden’.
Insites kwam tot een mix van kwantitatief en kwalitatief onderzoek. Hoe dat precies in elkaar steekt, wil Verhaeghe niet kwijt, want dat is concurrentiegevoelig.

Verhaeghe en RTL wonnen er in Rome ook de IBM SPSS Insight Award mee. En gisteren in Amsterdam bij de Amma-uitreiking ging de Hans du Chatinier prijs voor professionals .

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in