Overslaan en naar de inhoud gaan

Internetten in tijd van de baas neemt toe

Ruim eenderde van het internetgebruik op de werkplek heeft niets met het werk te maken. Bovendien brengt personeel steeds meer tijd…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Op de computers van de baas surft 39 procent van de ondervraagden wekelijksmeer dan vier uur over het internet. Dat is gemiddeld een half uur langerdan een eerdere meting in februari. Bij de overheid en niet-commerciëleorganisaties wordt het minst gesurfd: 3,1 uur per week. De dienstverleningis topscorer met 6,8 uur per week.

related partner content for mobile comes here

Van het totale internetgebruik is 32procent niet werkgerelateerd. Slechts 17 procent van de respondenten zegtuitsluitend voor zakelijke doeleinden te surfen. De cijfers verschillen perbranche. Zo surft 7 procent van het handel- en distributiepersoneel nooitvoor eigen gebruik. In de dienstverlening gaat echter 36 procent op aanprivé-zaken zoals het zoeken naar een vakantiebestemming.

Hoe groter deorganisatie, hoe meer er voor privé-gebruik wordt gesurfd, zo constateertErnst & Young verder. Bij kleine bedrijven surft een kwart van demedewerkers voor privé-doeleinden. Naarmate de bedrijven groter worden,stijgt dit tot 47 procent bij ondernemingen vanaf vijfhonderd medewerkers.Uit een onderzoek onder 9600 personen van vacaturewebsite Monsterboard.combleek eerder deze maand al dat Europeanen massaal privé-mailtjes vanaf dewerkplek versturen.

Van alle werknemers handelt gemiddeld 87,6 procent depersoonlijke correspondentie af met een computer van de baas. Vooral groteNederlandse bedrijven ervaren het toegenomen privé-surfen als een probleem.‘Mensen werken daardoor niet alleen minder, maar ze brengen hun bedrijf ookin gevaar’, zegt een woordvoerder van VNO-NCW. ‘Met het openen van siteskunnen ze virussen binnenhalen, waardoor het hele netwerk plat gaat. Of zeleggen bedrijfsinformatie bloot voor hackers. Het openen van bepaaldedubieuze sites kan ook imagoverlies voor het bedrijf betekenen.’

VNO-NCWheeft een gedragscode voor internetgebruik opgesteld. In de praktijk blijktde handleiding nog weinig navolging te vinden. ‘Kennelijk is de vrijheiddie mensen wordt gegund te groot’, stelt de woordvoerder. ‘Duidelijkeafspraken maken en controleren vormen een goede remedie. Het is al mogelijkom anoniem na te gaan hoeveel en waarheen werknemers surfen. Maar ja, datvergt wel extra werk.’ Bij kleinere bedrijven wordt minder over het netgesurft. ‘Het is geen hot issue’, zegt een woordvoerder van MKB Nederland.‘Bij een onderneming met tien, vijftien man is de sociale controle groter.Werknemers hebben vaak ook een directe relatie met hun klanten en vinden datze zoiets niet kunnen maken.’

Bron: ANP

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in