Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruikers nemen te weinig maatregelen tegen internet risico’s

Hoewel 95% van de Nederlandse internetters zich bewust is van de risico’s van het gebruik van internet, nemen ze nauwelijks concrete…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1700 internetgebruikers in Nederland, zowel particuliere als kleinzakelijke gebruikers. Uit het onderzoek bleek dat 71% van de gebruikers last heeft (gehad) van virussen, 80% ongewenste reclame ontving (SPAM) en 40% onbedoeld op sekssites terechtkwam.

related partner content for mobile comes here

De maatregelen die internetgebruikers nemen, zijn vooral gericht op bescherming tegen virussen: meer dan 80% van de internetters heeft een virusscanner geïnstalleerd en opent geen e-mail van onbekenden. Aanmerkelijk minder aandacht is er voor preventie tegen overige risico’s: een minderheid heeft een firewall geïnstalleerd en slechts 20% let op privacyaspecten (zoals bijvoorbeeld een beveiligde verbinding) of op de aanwezigheid van een elektronische handtekening. Verder zijn veel internetgebruikers niet consequent in het actualiseren van eenmaal geïnstalleerde virusscanners. Veel internetters nemen geen preventieve maatregelen omdat ze denken dat het vooral anderen zijn, en niet zozeer zij zelf, die risico lopen.

Op initiatief van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken is in oktober 2001 de landelijke campagne Surf op Safe gestart. De campagne is een project van overheid, bedrijfsleven en gebruikersorganisaties en richt zich op veiliger gebruik van internet. Zoals uit het gebruikersonderzoek naar voren komt, zijn veel internetters niet goed op de hoogte van het feit dat preventieve maatregelen vaak eenvoudig en niet kostbaar zijn. De website bevat uitgebreide informatie over een betere beveiliging. Naast tips & trucs, een overzicht van de meest gestelde vragen en de mogelijkheid om zelf vragen stellen, biedt de site sinds kort ook een elektronische nieuwsbrief aan.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in