Overslaan en naar de inhoud gaan

'Drempelvrije gemeentesite is kostbaar’

De verplichte invoering van richtlijnen voor de toegankelijkheid van overheidswebsites voor burgers met een lichamelijke beperking, gaat…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Dat meldt De Volkskrant. Bijna alle websites van lagere overheden moeten op de schop om te kunnen voldoen aan de 125 richtlijnen, waarmee de Tweede Kamer begin februari heeft ingestemd. De sites moeten voor eind 2010 op orde zijn. Een site die aan de richtlijnen voldoet, is zo ingericht dat speciale browsers de teksten kunnen voorlezen die erop staan. Dit stelt onder meer speciale eisen aan de techniek van de website.

related partner content for mobile comes here

Volgens Donald Hessing, gespecialiseerd websitebouwer bij het Baarnse VX Company, voldoen slechts vijf van de vijfhonderd gemeentelijke websites aan de eisen. De benodigde ingrepen zijn volgens Hessing zo groot dat veel redactiesystemen voor websites moeten worden aangepast. Doordat veel gemeenten hun eigen redactiesysteem hebben, moeten die volgens Hessing afzonderlijk worden aangepakt. "Er is geen standaardoplossing," aldus Hessing die schat dat de kosten voor de aanpassingen kunnen oplopen tot 10 miljoen euro. "Maar ook waterschappen en politiekorpsen moeten aan de slag."
De richtlijnen sluiten het gebruik van veel moderne technieken uit, zoals Flash, dat gebruikt wordt voor het tonen van animaties of video. Hessing: "Waarom zeg je niet dat gemeenten moeten voldoen aan de eisen van Waarmerk Drempelvrij? Dat kent maar zestien richtlijnen."

"Als het met zestien regels kan, sta ik te juichen," reageert Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP), die de verplichte invoering onlangs in het parlement op de agenda zette. "Met name gemeenten hebben hun zaken niet op orde. Er gebeurt sinds 2005 bijna niets meer. Ik wil een stok achter de deur," aldus Van Raak. De SP'er zegt dat niet alle 125 richtlijnen uitgevoerd hoeven te worden. "Het gaat erom dat belangrijke delen van de site toegankelijk zijn. Daarom zijn het richtlijnen. Ik zit hier niet om gemeenten op te zadelen met honderden regels." (Volkskrant)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in