Overslaan en naar de inhoud gaan

MVO-case: Tetra Pak en FSC

Tetra Pak levert vanaf nu verpakkingen aan FrieslandCampina, die worden gemaakt van FSC-goedgekeurd karton. Het eerste merk dat…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

levert vanaf nu verpakkingen aan , die worden gemaakt van -goedgekeurd karton. Het eerste merk dat FSC-verpakkingen gaat voeren is Appelsientje. Maar hoe FSC-goedgekeurd en duurzaam is Tetra Pak eigenlijk? Alle feiten en cijfers op een rij.

related partner content for mobile comes here

Tetra Pak nodigde deze week een groep journalisten uit in Zweden, om uit te leggen wat ze allemaal doen op het vlak van duurzaamheid. Zo bezochten we in de buurt van de stad I‒rebro in midden-Zweden onder andere een FSC-gecertificeerd bos.

FSC bestaat sinds 1993 en staat voor Forest Stewardship Council. Het is een internationaal netwerk ter bevordering van verantwoord bosbeheer. De FSC heeft een wereldwijde standaard opgesteld, met daaraan gekoppeld een keurmerk. Het FSC-merk heeft een spontane naamsbekendheid van 20 procent. De geholpen naamsbekendheid: 70 procent. Het bedrijf is dus gebaat bij bedrijven die het FSC-logo op hun producten willen voeren.

Tetra Pak

Tetra Pak bestaat sinds 1951 en is opgericht door de Zweed Ruben Rausing. Het bedrijf wordt nog steeds gerund door de familie. Rausing’s uitgangspunt was toen en is nu nog steeds: ‘De verpakking zou meer moeten besparen dan het kost’. De missie van Tetra Pak: ‘protect what’s good’.

De verpakkingen van Tetra Pak worden verkocht in 170 landen. Per jaar worden 145 miljard verpakkingen verkocht. De netto sales lag in 2009 op een kleine 9 miljard euro.

China is de grootste afnemer, gevolgd door Brazilië, Verenigde Staten & Canada, Spanje en Portugal, Duitsland en Zwitserland, Rusland en Arabië.

De Tetra Brik, het pak met de bekende rechthoekige vorm, vertegenwoordigt 80 procent van alle sales.

Carbon footprint

Karton vormt qua gewicht het grootste onderdeel van de verpakking, maar geeft de kleinste carbon footprint. De aluminium laag daarentegen vertegenwoordigt het minste gewicht van een pak , maar geeft wel weer de grootste CO2 impact.

Daartussen zitten de polymeren, waaronder plastic. Ook voor de sluitingen wordt gebruik gemaakt van polyethyleen. Tetra Pak probeert het aandeel hernieuwbare grondstoffen in de verpakking te verhogen, dus voor deze sluitingen loopt een proefproject voor groene HDPE op basis van suikerriet.

Tetra Pak had zich tot doel gesteld om dit jaar de CO2 emissie met 10 procent te reduceren, en dat doel wordt ook gehaald; tot nu toe is de reductie 12 procent (waarbij in 2005 de nulmeting is verricht).
De lagere emissie is behaald ondanks de 35 procent groei van Tetrapak in de laatste 5 jaar.

Tomaten

De eerste FSC-gecertificeerde Tetra Pak verpakking werd verkocht door Sainsbury’s, in 2007, en was een pak tomaten in stukjes. In 2007 werden 2 miljoen duurzame verpakkingen op de markt gebracht, in 2009 waren dat er 4,3 miljard, en in 2010 moeten dat er 6 miljard zijn.

Eigenlijk zijn dat er meer, maar de verpakkingen die wel van duurzaam materiaal zijn gemaakt, maar waarvan de fabrikanten het FSC-label niet willen voeren, mogen niet worden meegeteld.

Op dit moment is 20 procent van alle op hout gebaseerde producten in Nederland FSC-gecertificeerd. Door de omschakeling van FrieslandCampina naar het FSC-keurmerk neemt het percentage met een half procent toe.

FSC-doelen

In 2015 moeten alle Tetra Pak-fabrieken over zijn op de verwerking van FSC-hout. Nu ligt het percentage FSC-gecertificeerde fabrieken nog op 60 procent.

Tetra Pak bezit geen eigen bossen, maar koopt het karton van 13 papierleveranciers, die samen 1,9 miljoen ton leveren. 3 komen uit Scandinavië en zijn goed voor 60 procent van de leveringen. 5 komen uit Noord-Amerika, en leveren 20 procent, 1 levert hout uit het zuiden van Brazilië (15 procent) en 1 uit Rusland (3 procent).

40 procent van al het karton dat Tetra Pak op dit moment inkoopt, is FSC-gecertificeerd. Het hout dat hiervoor is gebruikt, is afkomstig van die 5 procent bossen ter wereld die FSC hout produceren. In 2012 hoopt Tetra Pak dat het percentage FSC-gecertificeerd karton zal zijn opgelopen tot 50 procent.

Dus daar is wel nog wat werk te doen. Het grote probleem is dat de vraag het aanbod overstijgt.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in