Nieuwe functies voor Facebook
Bekijk je weleens video’s via Facebook Watch? Waarschijnlijk net als velen (nog) niet! Met Watch Party hoopt Facebook daar verandering in te brengen. De functie was al gelanceerd in groepen en wordt nu uitgerold voor alle gebruikers. Met de functie kunnen gebruikers net als bij de live-functie op momenten uit de video reageren. De reacties zijn zichtbaar voor alle gebruikers die dezelfde video bekijken.
Met de functie hoopt Facebook dat Watch interessanter is om te gebruiken. Om de functie uit te breiden test Facebook met een optie voor pagina’s en groepen om een Watch Party in te plannen. Daarnaast bekijkt Facebook de mogelijkheden om als host live te gaan tijdens een Watch Party. Als host kom je ‘picture-in-picture’ in beeld naast de video en kun je direct reageren op wat je ziet. De laatste optie is vooral voor influencers interessant.
YouTube omarmt studenten
Ja, dat lees je goed! Ben je student? Dan heeft YouTube een leuke deal voor je. Eind augustus lanceerde het platform YouTube Music en YouTube Premium, en als student krijg je nu korting. Studenten betalen slechts de helft voor de muziekdienst. Met de kortingen hoopt YouTube jonge gebruikers aan het platform te laten binden. In vele gevallen zorgt dit voor een lang termijn relatie.
Daarnaast gaat YouTube films en series gratis aanbieden. De films en series, ook wel YouTube Originals, zijn op dit moment alleen te bekijken op YouTube Premium. Geleidelijk worden de YouTube Originals uitgerold voor alle gebruikers. Het gaat onder andere om de dramaserie Cobra Kai, het vervolg op de Karate Kid films. Om toch geld te verdienen gaat YouTube de films en series voorzien van advertenties.
Instagram gaat foto’s voorlezen
Met alternatieve teksten gaat Instagram omschrijvingen van foto’s voorlezen. De nieuwe functie is vooral geschikt voor blinden en slechtzienden. Instagram maakt voor de omschrijvingen gebruik van software die automatisch objecten kan herkennen. Diezelfde software kan de alternatieve teksten zien en deze aan de gebruiker voorlezen.
De optie om foto’s te omschrijven is aanvullend op de al bestaande tekstvakken. Al worden deze vaak niet gebruikt ter aanvulling op de foto, maar om hashtags en emoji’s te plaatsen. Tijdens het uploaden van een foto kun je via de geavanceerde instellingen de alternatieve teksten toevoegen. Als je geen gebruik maakt van een ‘schermlezer’ kun je omschrijvende teksten niet zien.
Steeds vaker fraude via WhatsApp
Met de feestdagen in zicht zijn er steeds meer WhatsApp-oplichters actief. In de laatste 4 maanden zijn er maar liefst 300 meldingen van internetfraude gedaan! Opvallend omdat er vorig jaar in dezelfde periode slechts 50 gevallen van internetfraude zijn gemeld. De fraudeurs gaan sluw te werk en opereren als ‘familielid’. Met een onbekend nummer ontvang je een bericht van een familielid of kennis. De bekende geeft aan een nieuw nummer te hebben, en laat weten dat je het oude nummer kan verwijderen. Daarna volgt een dramatisch verhaal over geldproblemen en met een deadline worden slachtoffers onder druk gezet. Op deze manier worden via simpele app’jes duizenden euro’s los gemaakt bij nietsvermoedende gebruikers. Let daarom goed op bij verdachte app’jes! Twijfel je over een binnengekregen WhatsApp-bericht? Check dan goed of je wel echt met die bekende te maken hebt.
Deze bijdrage is geschreven door Blauw Gras. Wij zijn een contentmarketing bureau met een voorliefde voor social media. Wij zijn content creatieven in de digitale wereld. In een notendop; we creëren, produceren en distribueren content vanuit onze thuishaven aan het Amsterdamse IJ.
Reacties:
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!