Auto met WiFi:
In 2015 verwachten Audi, Volkswagen en Vodafone de eerste auto’s met een ingebouwde simkaart te verkopen. Deze sim en chipkaart is speciaal voor auto’s gemaakt. In de buurt van een connected-car hebben autobestuurders of bijrijders dus altijd en overal stabiel internet. Deze internetaansluiting kan door inzittenden worden gebruikt voor een WiFiverbinding of -netwerk. Deze snellere en stabielere online verbinding zal leiden tot een hoger verbruik door inzittenden van onder andere real-time informatie diensten, infotainment en het streamen van audio en video. (Lees meer over de samenwerking tussen Volkswagen en Vodafone in dit bericht van 7 maart 2014.)
Machine2Machine (M2M):
Een connected-car maakt ook M2M-communicatie mogelijk. Het “e-call” project wordt vaak genoemd als de oorspronkelijke drijfveer achter het mogelijk maken van connected-cars. Dit europese “eCall” emergency systeem moet in het geval van een auto-ongeluk automatisch een SOS-bericht uitsturen naar de belanghebbende partijen. Dit komt de veiligheid op de weg, medeweggebruikers en nooddienstverlening ten goede. Daarnaast kunnen auto’s die aangesloten zijn op het M2M platform real-time informatie doorgeven over locatie, foutmeldingen, prestaties, bestemmingen of zelfs rijgedrag. Deze informatie kan een bestuurder weer uitlezen in de auto, gekoppelde mobiele applicatie of online interface.
Mobiele creditcard:
Eind 2013 kondigde Vodafone een partnership aan met ICS waarin Visa en Vodafone zich verbinden voor de lancering van de virtuele “Vodafone Wallet” die gedurende 2014 gelanceerd wordt (lees bericht). Hiermee komen digitaal betalen en de door de consument geliefde mobiele telefoon samen in een mobiele creditcard. Steeds meer consumenten hebben een smartphone met NFC-mogelijkheden en daarmee kunnen ze waar ook ter wereld, snel, makkelijk en veilig mobiel betalen bij een NFC-terminal. Volgens ICS is een mobiele creditcard minstens zo veilig als een plastic creditcard. Gegevens worden namelijk op een vergelijkbare beveiligde manier opgeslagen op de simkaart van de mobiele telefoon.
De zelfstandig betalende connected-car?
Bundel deze innovaties en de connected-car is wellicht in staat een tankbeurt op eigen initiatief in de routeplanning te verwerken én vervolgens doormiddel van NFC af te rekenen bij het betreffende tankstation. Zover is het nog niet, maar de berichten geven wel aan dat zowel de financiële als de telecomsector de krachten bundelen om te innoveren en daarmee de ambitie lijken te hebben de consument altijd en overal de beste service te willen bieden.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!