Accenture Innovation Awards Concept v/d Week – Catawiki: transparant en gemakkelijk verzamelen

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

‘Let’s build the best collector’s catalogue together’, luidt het motto van . De winnaar van de eindigde ook bovenaan in de categorie ‘best web’, en was ook nog eens genomineerd in de overall top 5. Waarin schuilt het succes? En wat maakt het concept tot paradijs voor verzamelaars, van theezakjes en telefoonkaarten tot bieretiketten en emaillen reclameborden?

Zoveel verzamelgebieden, zoveel verzamelaars – van alle leeftijden, types en elk met een eigen passie die vaak grenst aan fanatisme. Wat verzamelaars delen is de drang om hun collectie zo compleet mogelijk maken en koortsachtig speuren naar ontbrekende items om hun verzamelwoede te beteugelen. Internet is daarvoor een uitstekende bron, met een massaal en welhaast onuitputtelijk aanbod, dat meteen zo diffuus is als maar zijn kan. Vroeger bepaalden papieren catalogi de omvang, het overzicht en de prijs van collectorsitems, nu hebben we daarvoor Catawiki, het handelsplatform voor verzamelobjecten.

Het hart van Catawiki is een online catalogus met afbeeldingen en gegevens van alles wat verzamelaars verzamelen. Gebruikers vullen de catalogus aan en houden ‘m actueel en overzichtelijk. Op basis van de catalogus kun je je eigen verzameling bijhouden. Staat een item uit je verzameling nog niet op Catawiki? Dan kun je ‘m toevoegen om de catalogus te completeren. Ook maak je snel een zoeklijst met items die nog ontbreken in je collectie. Je krijgt automatisch bericht als een gezocht item te koop wordt aangeboden.

Anders dan bij eBay en Marktplaats kan geput worden uit de gegevens en afbeeldingen die al in de database staan. Zo kunnen snel veel voorwerpen geplaatst worden. En uiteraard kun je items te koop aanbieden en verkopen. Bijzonder is ook dat je winkel rechtstreeks benaderbaar is via een eigen webadres van het type .

De kracht van het platform zit ‘m dus net als bij Wikipedia in de toegewijde gebruikers, die actualiseren en aanvullen. Catawiki nam dit jaar voor de tweede keer deel aan de Innovation Awards en is uitgeroepen tot winnaar van ‘Best Web’ en genomineerd in de overall top 5. Daarnaast wist Catawiki de meeste stemmers op te trommelen voor de Metro-publieksprijs.

‘Het idee broeide al een tijdje’

“Catawiki is niet geheel toevallig ontstaan”, vertelt technisch directeur Marco Jansen. “Compagnon René Schoenmakers is van kinds af aan stripboekenverzamelaar.. We vonden al langere tijd dat een papieren lijstje met je verzameling achterhaald is. Zo ontstond het idee om dit op een website te organiseren. Bij traditionele catalogi bepaalt een kleine groep de prijzen van verzamelobjecten. Op Catawiki bepalen gebruikers de waarde. Met Catawiki zetten we de verzamelaarsmarkt op zijn kop, zoals Wikipedia deed met de encyclopedie.”

Waardevolle niche

De jury van de Innovation Awards roemt het feit dat een grote doelgroep toegang krijgt tot verzamelingen van mensen in de hele wereld. En bovendien op een zeer toegankelijke manier. Jurylid Lara Ankersmit: “We zien veel potentie in het businessmodel. Het concept is uniek in zijn soort. Catawiki onderscheidt zich van andere verzamelaarsplatforms doordat het rekening houdt met de collectie en het doel dat verzamelaars nastreven. Catawiki heeft een waardevolle niche gevonden. Voor gebruikers een ideale website om de collectie bij te houden, te zien wat ontbreekt en om stukken te kopen of verkopen”. De meeste potentie zit ‘m dan ook in het feit dat de gehele database user generated is. Met de tijd groeit deze en zijn steeds meer objecten terug te vinden. Als Catawiki bij de massa aanslaat, is de kans reëel dat het the site to be wordt voor collectoritems. Immers: iedereen kan moeiteloos objecten kopen en verkopen. Daarnaast kunnen door de open Wikipedia-achtige structuur objecten snel gevonden worden, wat de handel bevordert..

Doorgroeien!

Dat Catawiki de publieksprijs in de wacht sleepte toont al aan dat het concept bij steeds meer mensen in de smaak valt. Nu is het zaak om echt door te groeien, zodat het een begrip wordt in verzamelaarsland. Het zou mooi zijn als dat gebeurt zoals destijds bij Google, dat een instituut werd doordat mensen vanwege de snelle en goede zoekresultaten automatisch massaal doorverwezen naar de site. Als voor Catawiki iets vergelijkbaars plaatsvindt, kan het concept zelfs wereldwijd doorbreken.

Innoveren blijft noodzakelijk. Jansen vertelt: “Op dit moment hebben we een community die zeer betrokken is. Krijg je meer bezoekers, dan wil je dit intieme gevoel behouden. Dit willen we doen door veel persoonlijk contact te leggen met gebruikers en ambassadeurs. Daarnaast maken we gebruik van een testpanel dat zich vereerd voelt om betrokken te worden bij de ontwikkeling van Catawiki en het testen van nieuwe functionaliteiten.”

‘Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op Catawiki’, dat gaat al aardig op. Wat dacht je van munten uit het oude Griekenland van ver voor de jaartelling voor 150 euro! Een koopje vergeleken met, momenteel, het duurste item op de site: het boek The Birds of America uit 1827. Niet te koop overigens, maar als je nog ergens ruim vier miljoen hebt liggen en het eens toevoegt aan je zoeklijst…?

Catawiki was genomineerd in de categorie “Best Web Concept”. Bekijk het pitch filmpje hieronder:

-------------------------------------------------------
Accenture organiseerde dit jaar op 2 november de vierde editie van de Innovation Awards. Nieuwe, innovatieve en veelbelovende concepten in de media-, communicatie- of high-techindustrie – jonger dan drie jaar en gelanceerd op de Nederlandse markt – kunnen in 2011 weer meedoen aan de competitie. De organisatie krijgt elk jaar honderden nieuwe concepten binnen, wekelijks bespreken we er één op Molblog. Op vind je algemene informatie over deze wedstrijd.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie