Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtbank moet reclame Staatsloterij wegen

De rechtbank in Den Haag heeft zich donderdag gebogen over de vraag of de Staatsloterij tussen 2000 en 2008 in diverse reclames verkeerd…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De zaak was aangespannen door de stichting . In die organisatie hebben zich 23.000 'gedupeerden' van het overheidskansspel verenigd.

related partner content for mobile comes here

Volgens de lotkopers is in de bewuste periode in reclame-uitingen een onjuist beeld voorgespiegeld van de winstkansen. Ze willen daarom hun geld terug, legde Ferdy Roet van Loterijverlies aan de rechters uit.

Tot 2008 trok de Staatsloterij winnaars uit alle beschikbare loten. Sommige daarvan waren echter niet verkocht, zodat de prijs niet kon worden uitgekeerd. In het rijtje met winnende lotnummers waren ze wel opgenomen, waardoor lezers het idee konden krijgen dat zij misschien geen prijs hadden gewonnen, maar anderen wel.

Inmiddels trekt de kansspelorganisatie winnaars uit alle verkochte loten. Soms geeft zij zelfs een garantie dat de jackpot wordt uitgekeerd. Maar ook dat gaat volgens Loterijverlies niet altijd goed, omdat die jackpot ook op een eenvijfdelot kan vallen, waardoor hij niet volledig wordt overgemaakt.

Al met al vindt Loterijverlies dat de Staatsloterij duidelijker had moeten aangeven wat de spelregels waren. De advocaten van de Staatsloterij waren het daarmee niet eens. 'Deelnemers hadden voldoende mogelijkheden om kennis te nemen van het reglement, bijvoorbeeld via internet', stelde advocaat Wijers namens de loterij. Hij vond het bovendien onjuist om het publiceren van de trekkingsuitslag gelijk te stellen met reclame. 'Het is gewoon een wettelijke taak om te communiceren over de uitslag.'

Volgens Wijers is het de stichting Loterijverlies vooral te doen om hun eigen financiële gewin. Als Loterijverlies haar zin krijgt, dan krijgt de stichting per klager 15 procent van het ten onrechte ingelegde prijzengeld van de gedupeerde. Die klagers hebben al 25 euro betaald aan Loterijverlies om zich te laten vertegenwoordigen. De stichting heeft dus al flink wat inleggeld opgehaald. 'Dat is een leuke boterham', aldus Wijers. 'Volgens eigen zeggen kan hun actie 500 miljoen euro opleveren en pakken de drie oprichters van de stichting daarvan 15 procent, 75 miljoen. Dat is geen boterham meer, dat is een bakkerij van goud. Veel Amerikaanser kunnen deze toestanden niet.'

Volgens Roet moet hij hard werken om van alle 23.000 dossiers ook echt geld terug te krijgen en vindt hij de vergoeding - als teruggave daadwerkelijk lukt - daarom normaal. Hij vindt het 'modder smijten' van de loterij symbolisch voor een kat in het nauw die weet dat hij fout zit.

De uitspraak is op 17 maart.

Bron: ANP.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in