Overslaan en naar de inhoud gaan

KNVB actieplan homoacceptatie ontbeert slimme tactiek

Ze speelden ooit samen in het Kasteel van Sparta. Onder trainer Barry Hughes. René van der Gijp en Louis van Gaal. Bij een…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Een passage uit Gijp, een boek over de opkomst, ondergang en wederopstanding van een mediafenomeen. Met dit voorval schetst Van der Gijp wat hij van Van Gaal vindt. ‘Hij heeft natuurlijk ook geen plaat voor zijn hoofd, onze Louis, maar een heel appartementencomplex.’
Tijdens de Gay Pride dit jaar in Amsterdam nam de KNVB deel aan de botenparade, het hoogtepunt van een van de drukste evenementen in de hoofdstad. Bondscoach Louis van Gaal, bondsvoorzitter Michael van Praag, trainers en (voormalig) spelers als Ronald de Boer, Patrick Kluivert en Pierre van Hooijdonk waren aan boord van het schip.
De aanwezigheid in de botenparade maakte zonder twijfel onderdeel uit van het actieplan ter bevordering van homoacceptatie in het voetbal. Het actieplan, ‘Voetbal voor iedereen’, werd vorig jaar oktober gepresenteerd op het internationale congres ‘United against homophobia in Sports’ in Utrecht.

related partner content for mobile comes here

Corrigeren
Daar deed bondsvoorzitter Michael van Praag van de KNVB een beroep op alle clubs en spelers in Nederland. ‘De bond kan het klimaat niet eenzijdig veranderen,’ zo zei hij. ‘Iedereen – van bestuurders tot spelers – moet zich bewust zijn van de eigen verantwoordelijkheid. Jezelf inzetten voor homoacceptatie betekent: het onderwerp bespreekbaar maken en elkaar corrigeren waar nodig. Want laten we wel wezen: homo of hetero, het maakt helemaal niets uit.’

Ego’s, macho’s, vijfde colonnes en rivaliteit
Een actieplan van zes pagina’s met (uiteraard) elf actiepunten. Mooie vormgeving, mooie plaatjes, quotes van bekende voetballers, logo’s van de grote clubs, goede voornemens. De vraag is of de voetbalbond onder dit actieplan ook een communicatieplan heeft gelegd. Een plan waarin is bedacht welke voetangels en klemmen er op de weg naar homoacceptatie liggen in de voetbalwereld die wordt gedomineerd door ego’s, macho’s, vijfde colonnes en rivaliteit.
De KNVB had kunnen weten dat het onderwerp de nodige stof zou doen opwaaien. Al enkele maanden voordat het actieplan ‘Voetbal voor iedereen’ werd gepresenteerd, zorgde Ajax-trainer Frank de Boer al voor de nodige beroering toen hij in een promofilmpje van omroep BNN zei dat ‘de homo meestal a-sportief is’ en dat ‘de motoriek opvalt bij homo’s’. Een stereotypering, vond de COC en eiste excuses.

Opinieleiders
Dat had de KNVB moeten triggeren en doen beseffen dat het laten landen van zo’n boodschap in de traditionele voetbalwereld een communicatiestrategie vergt. Een tactiek om in voetbaltermen te blijven. Dat het van cruciaal belang is opinieleiders in de voetbalwereld vooraf in kaart te brengen, te polsen hoe zij tegen zo’n initiatief aankijken en te proberen daar enige sturing aan te geven. Als je de opinieleiders in kaart brengt, kom je automatisch ook uit bij René van der Gijp, die als mediafenomeen een grotere bekendheid geniet dan hij ooit als (begenadigd maar lui) voetbaltalent beleefde.

Botte bijl
Uiteraard laat Gijp zich niet sturen, maar er zijn ongetwijfeld mensen in zijn directe omgeving die invloed hadden kunnen uitoefenen om zijn mening over dit onderwerp van de scherpte te ontdoen. Wellicht was de stap die de KNVB zou zetten om hem bij dit initiatief te betrekken al genoeg geweest om Van der Gijp de botte bijl uit handen te nemen. Nu kwamen de uitspraken op z’n Gijperiaans. Vanuit de heup en met een precisie die het tot een publicitaire voltreffer maakte. Talloze mensen vielen over hem heen, anderen namen hem in bescherming. Er werd veel over gesproken, maar niet over de kernboodschap van het KNVB actieplan, ‘Voetbal van iedereen’, bedoeld om homoacceptatie in de voetbalsport te vergroten.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in